Mimoriadna akcia!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a získajte darčekovú kartu IKEA!

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Koncept

Objednať

Ako vyzerá ideálna kuchyňa? alebo Čo zvážiť pri jej plánovaní

Zdieľať 15. 08. 2022
Ako vyzerá ideálna kuchyňa? alebo Čo zvážiť pri jej plánovaní Zdroj: Shutterstock

Vedeli ste, že každý rok prejdete iba v kuchyni priemernú vzdialenosť dvoch maratónov? Aby bol tento „beh“ čo najefektívnejší, ponúkame manuál, čo zvážiť pri plánovaní kuchyne.

Trojuholník ako ideál

Ak chcete, aby sa vám v kuchyni dobre pracovalo, je nevyhnutné správne usporiadať spotrebiče a pracovnú plochu tak, že na seba budú logicky nadväzovať. „Pracovný trojuholník“ bol vyvinutý v 40. rokoch minulého storočia a dodnes sa z neho vychádza pri ergonomickom plánovaní kuchyne.

Trojuholník vychádza z optimálnej vzdialenosti medzi troma základnými zónami. Úložnú tvorí špajza a chladnička, umývaciu drez a umývačka riadu a varnú sporák a rúra.

Pri ideálnom usporiadaní kuchyne by mali byť tieto tri zóny oddelené pracovnou plochou, pričom najväčšia by mala byť medzi drezom a varnou doskou, kde prebieha príprava na varenie. Mala by mať aspoň 80 cm.

Tip: Ideálne je kuchyňu smerovať na sever alebo východ, pretože teplo z varenia by južnú stranu ešte viac prehrievalo. Mala by byť čo najbližšie pri vchode, aby sa potravinové nákupy dostali čo najrýchlejšie na miesto určenia.

Práce v detaile

Okolo drezu by mal byť priestor pracovnej dosky široký aspoň 50 cm z každej strany. Ak využívate umývačku, postačí vám jednodrez. Pokiaľ však častejšie umývate riad ručne, zvážte dvojitý drez a možno i odkladaciu plochu.

Ak to dispozícia umožňuje, umývačku je vhodné situovať aj vzhľadom na rozvody k blízkosti drezu, keďže riad treba pred naložením umývačky opláchnuť.

kuchynská linka do L s bielymi lesklými skrinkami a drevenou pracovnou doskou, nad linkou sú otvorené police, v kuchyni je aj jedálenský stôl

Aby mohol jeden človek sedieť za stolom a druhý za ním otvárať dvierka či zásuvky, musí byť vzdialenosť medzi okrajom stola a kuchynskou linkou minimálne 135 cm. Zdroj: Decodom.sk

Rúra môže byť umiestnená priamo pod varnou doskou alebo zabudovaná vo výške očí – pokojne aj ďalej od varnej zóny. Výhodou vyššie  zabudovanej rúry je pohodlnejšie nakúkanie do jej vnútra počas pečenia i ľahšia manipulácia s plechmi.

Toto riešenie je výhodné pre tých, ktorí často vypekajú. Vedľa chladničky je dobré mať aspoň kúsok odkladacej plochy, ktorá môže slúžiť na vyloženie nákupu alebo potravín.

Kuchynský ostrov musí byť pohodlne prístupný zo všetkých strán, a ak je správne navrhnutý, zabraňuje zbytočnému obchádzaniu dookola. Výhodou je, že poslúži aj ako doplnkové, prípadne hlavné jedálenské sedenie. Pri príprave jedla môžu ostatní členovia domácnosti sedieť oproti a komunikovať s kuchárom.

Kam s čím?

Často používaný riad ako taniere môžete uložiť v spodných skrinkách s výsuvom. Ťažké predmety ako hrnce a panvice patria tiež do spodnej úrovne linky. Poháre a misky na každodennú potrebu si nájdu miesto v horných skrinkách, prípadne otvorených policiach.

Prečítajte si tiež

5 najlepšie hodnotených aplikácií na plánovanie interiérov, ktoré sú zdarma
5 najlepšie hodnotených aplikácií na plánovanie interiérov, ktoré sú zdarma
Týchto 13 omylov sa dopúšťate pri navrhovaní kuchyne
Týchto 13 omylov sa dopúšťate pri navrhovaní kuchyne

V prípravnej zóne, teda tam, kde krájate a pripravujete potraviny, by mali byť uložené kuchynské pomôcky a potraviny potrebné na prípravu jedál. Najčastejšie používané predmety by mali byť najľahšie dostupné bez potreby zohýbať sa alebo stavať na špičky.

Aj na návykoch záleží

Venujete sa príprave jedál každodenne? Varíte sami alebo ste zvyknutí pripravovať jedlá v tandeme? Ste fanúšikom donáškových služieb? Robíte veľký potravinový nákup raz do týždňa alebo každý deň? Návrh kuchyne by sa mal odvíjať aj od vašich zvyklostí – nákupných, ale aj stravovacích.

Tip: Správna pracovná výška je nevyhnutná. Mala by sa odvíjať od telesnej výšky „hlavného“ kuchára. Zmeriate ju tak, že sa naboso postavíte k linke s ohnutým lakťom. Výška pracovnej dosky by mala byť o 10 – 15 cm menšia.

moderná kuchyňa s ostrovčekom s úložnými priestormi a jedálenský stolom, nad stolom sú veľké guľaté svietidlá

Okrem stropného svietidla budete potrebovať aj prídavné, umiestnené nad prípravnou plochou, aby ste na potraviny dobre videli. Zdroj: Stopka.sk

Najčastejšie chyby pri návrhu kuchyne

Odborníčka radí: Ing. Petra Podobová, riaditeľka vývojového centra DECODOM

Zóny v kuchyni

Pre praváka by zóny v kuchyni mali byť zoradené v poradí zľava doprava, teda skladovacia zóna, umývacie centrum, pracovná časť a varná zóna. Pre ľaváka by malo byť usporiadanie opačné. Návrh často nielenže neakceptuje pravidlo zón, ale dochádza aj k nevhodnému umiestňovaniu hlavne varného panela hneď vedľa chladničky alebo vysokej potravinovej skrine.

Správna výška pracovnej plochy

Výrobcovia kuchýň spravidla majú v ponuke rôzne výšky spodných korpusov, ktoré sa prispôsobujú výške klienta.

Trend kuchyne až po strop

Takéto kuchyne sú teraz medzi zákazníkmi veľmi obľúbené, výklopné skrinky umiestňované do horných pozícií však majú zlý dosah na úchytku po otvorení. Riešením môže byť použitie elektrickej podpory otvárania, ale to nie je cenovo prístupné pre každého zákazníka. V takom prípade odporúčam dverové skrinky.

Drez pod okno

Dobré riešenie, ale pozor na umiestnenie batérie vzhľadom na otváranie okna (vhodné použiť sklopné batérie).

Úchytky

Ide o dôležitú súčasť kuchyne, preto vyberajte tvar úchytky na základe pocitu, ako padne do ruky, a nie len módnosti.

Text: Denisa Slančová, odborná spolupráca BLUM, Decodom
Foto: archív firiem, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Dom a byt 02/2022


Kategórie: Interiér
Tagy: kuchyne