12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Dom a byt

Objednať

Miesto, kde si oddýchne nielen telo, ale aj duša. Interiér navrhnutý v duchu zenových princípov

Zdieľať 24. 05. 2022
Miesto, kde si oddýchne nielen telo, ale aj duša. Interiér navrhnutý v duchu zenových princípov Galéria (9) Zdroj: Tomáš Manina

Vlastné bývanie v širšom centre Bratislavy si architekt Eduard Jančík navrhol v duchu zenových princípov. Rekonštrukcia bytu, ktorý zdedil po babičke, je imaginárnym návratom ku koreňom a zároveň zrkadlom architektových preferencií, ktoré sa nesú na vlne čistoty a veľmi nevtieravej noblesy.

Rozloha: 75 m2
Architekt: Ing. arch. Eduard Jančík

Prekopanie dispozície

Najskôr sa architekt Jančík v tomto koncepte pohral s úpravou dispozície. Interiér v tehlovej bytovke z päťdesiatych rokov mal obrovskú výhodu – s výnimkou jedného piliera boli nosné priečky iba tie obvodové, s vnútornými teda mohol autor návrhu narábať podľa vlastného uváženia.

Napriek tomu, že interiér pôsobí vizuálne sporo, filigránsky si poradil s prevádzkovou logistikou. Aj pôvodný obdĺžnikový pôdorys pozdĺžne predeľovala vstupná chodba, ktorá vymedzovala teritóriá dennej a nočnej časti. Predsieň ústila do hygienického zázemia so samostatnou toaletou a menšou kúpeľňou.

Berúc do úvahy hru svetla a ruchy zvonka, sa dispozičné garde nočnej a dennej časti prehodilo. Samostatná kuchyňa susediaca s obývačkou sa po starom pozerala do uzatvoreného dvora, dve spálne boli otočené do ulice.

moderná spálňa s čalúneným čelom postele, kávovým závesom, nástennou lampou

Štýlové doplnky umocňujú aj pokojnú atmosféru spálne. Zdroj: Tomáš Manina

Logike zmenenej dispozície nahrával aj fakt, že okná v tichom dvore sú orientované na severovýchod, čo je ideálna strana pre odpočinkové miestnosti. Opozitná denná časť si dnes môže do sýtosti užívať benefity slnečných lúčov do neskorého večera a vďaka svojej otvorenosti sa zhlboka nadýchla.

Hygienické zázemie zostalo tam, kde bolo predtým. Duplexnú formu však nahradil monopriestor. Z hľadiska prísunu denného svetla žila vstupná chodba v predošlej dispozícii dlhé roky vo veľmi pôstnom režime. Na vizuálnom dojme jej nepridávali ani rôzne priečkové odskoky a množstvo dverí, ktorými sa vchádzalo do jednotlivých miestností.

Po tom, čo architekt priestor vyčistil, mu dnes oprávnene patrí prívlastok uvítací. Murované priečky do spální po pravej strane nahradila na plnú svetlú výšku vstavaná zostava, ktorú vďaka bielym plochám a skrytým otváraniam takmer nevnímate.

Opozitnú priečku do dennej časti autor návrhu zrušil úplne a nahradil ju multifunkčným „kontajnerom“ v dubovom kabáte. Tento blok plní funkciu komory a šatníka prístupného z chodby, z obývačkovej strany je zasa využitý ako knižnica s otvorenými policami.

Pohľad do obývacej časti so sedačkou, "kontajnerom" ktorý v tejto časti tvorí knižnicu a výklenkom s televízorom a drevenou policou

Zdroj: Tomáš Manina

Kubus sa z troch strán nedotýka stropu. Vďaka tomu, že si zhora ponechal zhruba polmetrový odskok, môže sem prirodzené svetlo z dennej časti prúdiť voľným štýlom.

Tak dôveryhodne, ako sa len dalo

Hoci sa vnútorný priestor formoval nanovo a staré nánosy na stenách a stropoch nahradili novučičké omietky a sadrokartón, architekt nemal v úmysle radikálne gumovať jeho genia loci. Signifikantné prvky pôvodného bytu sa snažil zachovať.

Prečítajte si tiež

Interiérový trend japandi: Kombinácia severského scandi štýlu a japonského wabi-sabi
Interiérový trend japandi: Kombinácia severského scandi štýlu a japonského wabi-sabi
Nízkoenergetický dom navrhnutý podľa feng shui
Nízkoenergetický dom navrhnutý podľa feng shui

Niektoré v celkom autentickej podobe, napríklad liatinové radiátory, a tam, kde už záchrana nebola možná, nahradil ich veľmi hodnovernými replikami, či už išlo o dubové stromčekovo ukladané parkety, alebo vymenené okná.

Tie síce tvarovo a farebne museli korešpondovať s ostatnými na fasáde, z interiérovej strany si však dovolili eloxovaný dezén. Veľmi dôveryhodne pôsobia aj bakelitové vypínače a elektrické zásuvky v retro dizajne.

pohľad na jedálenský drevený stôl so stoličkami značky Thonet

V tomto interiéri funguje dokonalá súhra purizmu a prívetivej atmosféry. Zdroj: Tomáš Manina

Vydarené trio

V tomto úhľadnom koncepte oprostenom od akýchkoľvek rušivých elementov akcentuje poctivá remeselná zručnosť a nadčasové materiály. Všetky výrazové prostriedky, ktoré sa podpísali pod svojský charakter tohto interiéru, boli vyberané z neutrálneho súdka.

Je veľmi príjemné sledovať harmonickú symbiózu dubového dezénu, travertínu v pieskovom odtieni a štedrých dávok bielej. Takmer celá scéna v byte sa odohráva na javisku z dubového dreva.

Úloha tohto prírodného materiálu však podlahou nekončí, zopár príležitostí na prezentáciu sa mu ušlo aj na stenách či v podobe nábytku. Azda najnápadnejšie sa presadzuje ako jedálenská zostava od Thonetu.

Práve prírodný kameň je ten pomyselný áčkový herec, ktorý vyšvihol tento interiér do vysokokvalitnej triedy. Najväčšie slovo dostal v kúpeľni, kde okrem obkladu stien stojí za zmienku na mieru vyrobené umývadlo evokujúce sprchovacie korýtko s prepadom.

moderná kúpeľňa s dreveným obkladom a dreveným nábytkom, s batériou vedenou priamo zo steny a travertínovým umývadlom

Na milánskom veľtrhu zaujalo architekta umývadlo pripomínajúce sprchovacie korýtko. Pre výrobcu najprv nechal vyrobiť prototyp, z ktorého vznikla reálna travertínová podoba. Zdroj: Tomáš Manina

Pre zaujímavosť: Jančík si najskôr vyrobil jeho maketu, podľa ktorej sa potom vyrábal prototyp. V dennom monopriestore robí travertín vo forme pracovnej dosky garde minimalistickej bielej linke. Pre maximum vizuálnej čistoty chcel architekt komponovať kuchyňu najskôr iba do spodnej úrovne, po dôkladnom zvážení všetkých pre a proti sa napokon rozhodol aj pre horné skrinky.

A urobil dobre. Pracovná plocha si vďaka dostatku skrytého odkladacieho priestoru mohla zachovať opticky čistý status. V obývačkovom priestore travertín levituje v spomínanej otvorenej nike.

Vstavaný mobiliár, steny a stropy sú snehobiele. Jančík v byte hojne využíva niky. A to buď v otvorenej podobe, keď potrebuje scénu mierne vygradovať, napríklad na ústrednej stene v obývačke. Alebo má rád hru na schovávačku, keď toho niky za bielymi dvierkami veľa ukryjú.

Strop sa mierne znižoval a je zo sadrokartónu. Aby na ňom v budúcnosti nevznikali praskliny, zvislých stien sa nedotýka, ale dilatačnými špárami od nich málinko odskakuje.

Obývačka so smotanovou sedačkou, žltým dizajnovým kreslom, svetlým kobercom, televízia je vsadená do výklenku v stene spolu s drevenou masívnou policou

Zdroj: Tomáš Manina

Nápadnejšie farebné prvky architekt zámerne nepoužíva, ako akcent s mierou dávkuje ikonické kúsky doplnkov a zariadenia. Nevyhýba sa ani mäkkým textilným dôvetkom.

Čo sa týka osvetlenia, až na pár výnimiek v byte veľa stropných zdrojov nenájdete. Na príjemnú a pokojnú atmosféru využíva ambientné svetlá a voľne inštalované dizajnové ikony.

Štýl tohto bytu bol o hľadaní pokojného momentu, ktorý dovolí nechať zážitky po intenzívnom dni pred dverami, ponoriť sa do ticha a zotrvať s vlastným ja. Ako sme sa mohli presvedčiť na vlastnej koži, môže ísť o veľmi intenzívny a pestrý zážitok.

Galéria

O ateliéri GRUP architects
Ing. arch. Eduard Jančík je absolvent FA STU v Bratislave (2008). Po štúdiu začínal v ateliéri HFD architects s architektmi Milošom Hartlom a Michalom Tomašákom. Neskôr si založil ateliér GRUP architects spolu so spolužiakmi a kamarátmi Františkom Dubom a Balázsom Füzékom.
www.grup.sk

Text: Denisa Slančová
Foto: Tomáš Manina
Zdroj: časopis Dom a byt 01/2022


Kategórie: Interiér