12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Dom a byt

Objednať

Na skvelé sa oplatí čakať aj večnosť! alebo Ako sa do vily na Kalvárii vrátili elegancia a vkus

Zdieľať 04. 08. 2022
Na skvelé sa oplatí čakať aj večnosť! alebo Ako sa do vily na Kalvárii vrátili elegancia a vkus Galéria (14) Zdroj: Matej Hakár

Na vzhľade domu z 30. rokov na bratislavskej Kalvárii sa počas jeho existencie podpísalo mnoho pseudoautorov. Pred troma rokmi ho kúpila mladá rodina. Na očistenie od nežiaducich nánosov si prizvala architektov z ateliéru TOITO a interiéristku Romi Klimekovú.

„Za touto obnovou netreba hľadať veľký príbeh, je postavená na premyslenom koncepte a poctivej remeselnej výrobe, ktoré majú byť jasne čitateľné.“
Ivan Príkopský, TOITO

Kalvária v Horskom parku patrí medzi najatraktívnejšie štvrte na bývanie v hlavnom meste. V spletitých uličkách tu nájdete rodinné domy v „pôvodnom znení“, ale aj vyšperkované vily aktuálneho dáta.

Každý dom tu rozpráva svoj jedinečný príbeh, či už sa okoloidúcim prihovára veľmi vycibreným jazykom, alebo na školu ohrabanejších manierov ešte len čaká.

Vydarená trojspolupráca

V čase, keď rodina kupovala tento čiastočne zrekonštruovaný dom, aj on priam prahol po kurze etikety. Majitelia oslovili Romi Klimekovú, ktorá dizajnovala už ich predchádzajúci byt.

Táto stavba však vyžadovala komplexný a pomerne náročný prístup, preto interiérová návrhárka prizvala na spoluprácu ateliér TOITO. Nebol to ich prvý prípad kooperácie. Architekti, interiéristka a záhradný architekt Eugen Guldan sa stretli na spoločnom projekte už po druhýkrát.

Vila na bratislavskej Kalvárii so záhradkou

Zdroj: Matej Hakár

Architekti zo štúdia TOITO, ktorí majú s rekonštrukciami už nejaké tie skúsenosti, mali pod palcom predovšetkým dispozično-prevádzkové a konštrukčno-technické riešenia a vyhrali sa s vonkajším obalom.

Dizajnérka vniesla do konceptu originálnu jemnosť. A krajinný architekt navrhol záhradu, ktorá je v myšlienkovej aj výrazovej symbióze s architektúrou.

„Vedeli sme, že tu bude bývať mladá rodina, preto sme chceli dať majiteľom možnosti pohybu. Pretože pohyb je rôznorodosť, živosť.“
Ivan Príkopský, TOITO

Ťažkopádne nánosy

Stavba elementárneho archetypu má štvorcový pôdorys a stanovú strechu s vikiermi. Aj keď na dome prebehla čiastočná rekonštrukcia, neboli to práve najšťastnejšie riešenia.

Ružovú omietku dekoroval parciálny tehličkový obklad, biele plastové okná, zdobené zábradlia. Hlavný vchod bol situovaný en face oproti vstupnej bránke. Kým čelná fasáda sa správala dosť introvertne, slnkom exponované strany na dvoch úrovniach boli k okoliu vďaka francúzskym oknám omnoho kontaktnejšie.

Interiér rozdeľovali priečky na množstvo izieb, suterén s extra vchodom tvoril samostatnú obytnú jednotku. Vnútorné rozvody priam volali po výmene. Klienti však vycítili potenciál domu – stavby z poctivej tehly s 50-centimetrovými múrmi, jeho lokácie, pekného pozemku a mimoriadnych výhľadov.

terasa a záhrada pri vile na bratislavskej Kalvárii

Záhrada ponúka domácim dostatok súkromia a priestoru na trávenie voľného času pod holým nebom. Zdroj: Matej Hakár

No boli si plne vedomí značných investícií. Nielen finančných, ale aj časových. Prestavba napokon trvala osemnásť mesiacov, čo sa novým majiteľom možno zdalo ako večnosť, architekti však za ten čas podali nadlimitný výkon.

Vonkajší obal

Štvorcový dom s pyramídovou strechou býva pre architektov vďačnou témou, no niekedy sa počiatočná simplicita stratí kdesi v tvorivom procese. V tomto prípade sa autori návrhu vybrali cestou zrozumiteľného konceptu na monochromatickej farebnej platforme a poctivej materialite.

Prečítajte si tiež

Veľkolepý návrat do života! Premena storočnej ruiny na atraktívne rodinné sídlo
Veľkolepý návrat do života! Premena storočnej ruiny na atraktívne rodinné sídlo
Premena farmárskeho domu na modernú minimalistickú vilu
Premena farmárskeho domu na modernú minimalistickú vilu

Okná z plastu najskôr zamýšľali nahradiť drevenými. Napokon však z prozaicko-praktického hľadiska vyhral hliník. V predsadených šambránach identického materiálového vyhotovenia sa ukryli žalúzie. Napriek modernosti materiálu však okná architektúru neznevážili.

Farebne jednoduchú schránkovú vizuálnosť skombinovali autori návrhu s plechom a jaseňom v neupravovanej forme. Klíma a čas na dreve zanechajú prirodzenú patinu. Tento materiál vstupuje do hry už z uličnej strany – ako fasádny obklad na garáži, odkiaľ sa tiahne popri dome až do záhrady.

Pohľady na architektúru vily na Kalvárii

Pohľady na architektúru vily Zdroj: Matej Hakár

Tu rozširuje svoj repertoár aj na horizontálne plochy priestranných terás. Materiálovým opozitom k drevu v exteriéri je plech. Obalil sa doň prístrešok nad garážou, ktorý takisto kontinuálne postupuje až do záhrady. Tu rozširuje svoj repertoár aj na horizontálne plochy priestranných terás.

Oplechované sú aj tri vikiere v plne zobytnenom podkroví. Tvaroslovie a rytmus fasádnych otvorov na dome zostali viac-menej bez zmien. Iba pôvodný vstup sa z priečelia presťahoval na bočnú stranu domu pod dreveno-plechové podlubie, čím je chránený pred nepriaznivým počasím.

„Rešpektujem pôvodné prvky a materiály, nerada sa hrám na ich modernizáciu. Snažím sa ponechať základ z pôvodných čias a odľahčiť ho súčasným nábytkom a dekorom.“
Romi Klimeková, RK selection

Vitajte!

Novým vstupom vchádzame na prízemie, kde sa odohráva gro rodinného života v priebehu dňa. Už samotný vstup naznačuje, že pôvodná dispozícia sa radikálne otvorila. Až na nosnú priečku, ktorá predeľuje dispozíciu naprieč troma podlažiami.

Nové, očistené priestorové riešenie odhalilo potenciál pôvodného interiéru. Vybúranie nenosných predelov spôsobilo voľné prúdenie vzduchu a svetla cez celé poschodie. Aj vďaka tomu, že jednotlivé funkčné bloky – kuchyňa či šatník pri schodisku – nie sú na plnú svetlú výšku a nedotýkajú sa stropu.

pohľad do elegantnej modernej kuchyne vo vile na bratislavskej Kalvárii, kuchynská linka s ostrovom sú v smotanovej farbe, podlaha je z tmavšieho dreva, nad ostrovom sú zavesené tri priesvitné svietidlá

Zdroj: Matej Hakár

Hoci je priestor obývačky s jedálňou ukrytý za rohom, teda za nosnou priečkou, vďaka dvojici dvojkrídlových dverí, delikátne odkazujúcich na časy minulé, sa táto časť v prípade potreby vie správať naozaj veľmi spoločensky.

Schodiskom sa presúvame vyššie. Druhé nadzemné podlažie sa momentálne využíva ako nočná zóna. Okrem rodičovskej spálne s kúpeľňou a šatníkom sa tu nachádza aj detská izba.

Keď potomok odrastie, presťahuje sa o úroveň vyššie – do kompletne zobytneného podkrovia s najkrajšími výhľadmi na dominanty Bratislavy. Zobytňoval sa aj suterén. Okrem odkladacieho a technického zázemia tu vznikla miestnosť na cvičenie a hosťovská časť.

obývačka v klasickom glamour štýle, dominuje jej celoplošný tmavomodrý koberec, na ňom stojí výrazný konferenčný stolík, zamatové žlté kreslo a zamatová sedačka v kráľovskej modrej, z obývačky vedú dvojkrídlové dvere

Zdroj: Matej Hakár

Detaily v skratke

Koncept stavil na precízne riešené architektonické a technické detaily. Rukolapným príkladom je schodisko s odľahčeným zábradlím. Majitelia mali predchádzajúci byt v prevahe tmavých odtieňov, teraz požadovali diametrálne odlišný koncept.

Jeden z mála farebne intenzívnejších prvkov je šatníkový kubus v dyhe amerického orecha pri vstupe. Druhú výnimku dostala obývačka zariadená mobiliárom a doplnkami v kráľovských farbách. Ostatné materiály a zariaďovacie prvky sú z veľmi jemného a striedmeho repertoára.

Hodnotné materiály z pôvodného domu – terazzo, drevené podlahy v obytných miestnostiach – sa pre nevyhovujúci stav nahrádzali dôveryhodnými. Doplnky sa zľahka dotýkajú minulosti, či už ide o pozdĺžne rebrové radiátory, vypínače, kľučky, guľaté svietidlá, alebo interiérové dvere.

elegantná glamour kúpeľňa s travertínovým obkladom, na stene je veľké okrúhle zrkadlo v jemnom zlatom orámovaní, po oboch jeho stranách sú dve lampy, umývadla s mosadznými batériami sú posadené do kamennej dosky, pod ňou je biela skrinka na nožičkách

Kúpeľňa na hornom podlaží je vďaka použitým materiálom a štýlovým doplnkom doslova vizuálnou lahôdkou. Zdroj: Matej Hakár

V zrenovovanom dome sa objavil aj travertín. V jemných dávkach ho badať už v prízemí, no najviac pozornosti púta až na druhom podlaží – v hlavnej kúpeľni nočnej zóny, čo je možno pre bežného návštevníka domu trochu škoda.

Ústredným prvkom kuchynskej časti sa stala mosadz. Okrem rukovätí sa objavila na všetkých pracovných plochách, čo nie je celkom štandardná myšlienka. Aj tento materiál sa dočkal repetícií v ďalších častiach domu.

Návšteva tohto príbytku musí byť pre každého veľkým zážitkom. Dom sa dôstojne vyrovnal s vlastnou minulosťou, stal sa zrozumiteľným a pri každom pohľade dômyselne premysleným.

Galéria

TOITO architekti je bratislavský ateliér, ktorý založili v roku 2010 architekti Tomáš Szöke, Ivan Príkopský a Katarína Príkopská. Dôležitou súčasťou prezentovaného projektu bola Mirka Mišurová. Štúdio sa venuje najmä téme bývania. Tam, kde je tendencia k dizajnu, hľadá architektúru.

Nosnou témou ateliéru je bývanie mimo štandardného rámca plochy, rozpočtu, zaužívaných vzťahov a predstáv. Ateliér je niekoľkonásobným laureátom Ceny za architektúru CE•ZA•AR. toito.sk

Interiérová dizajnérka Romi Klimeková
Pod značkou RK selection sa od roku 2011 venuje interiérovému dizajnu a stylingu. Jej práca bola nominovaná v interiérovej tvorbe na cenu EDIDA 2021.

Spolupracuje s mnohými architektmi a na konte má aj spoluprácu na produktovom dizajne so slovenskou značkou variedo. Spolu s architektkou Petrou Mark založila v roku 2020 značku DVE a vyrába kolekcie kamenných stolov. romiklimekova.com

Text: Denisa Slančová
Foto: Matej Hakár
Zdroj: časopis Dom a byt 02/2022


Kategórie: Interiér