12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

O dvoch bytoch, ktoré sa spojili v jeden domov pre veľkú rodinu. A prečo chodia majitelia spávať do skrine

Zdieľať 12. 05. 2022
O dvoch bytoch, ktoré sa spojili v jeden domov pre veľkú rodinu. A prečo chodia majitelia spávať do skrine Galéria (14) Zdroj: Miro Pochyba

Jeden nestačil, a tak prikúpili druhý. Spojenie dvoch bytov vytvorilo pre šesťčlennú rodinku nové možnosti bývania, no v prvom rade dostatok priestoru a súkromia pre každého.

Rozloha: 186 m2, 5-izbový byt

Dom, v ktorom sa tento byt nachádza, je už viac než storočie svedkom trenčianskej histórie. Učupený v područí majestátneho hradu si zachoval svoj ráz, a to i napriek rozsiahlym stavebným zmenám, ktoré si táto tranzitná časť mesta vyžiadala a v mene ktorých boli mnohé architektonicky hodnotné secesné budovy zrovnané so zemou.

Pod záštitou budovania a zveľaďovania sa veru udiali rôzne poľutovaniahodné skutky a netýkajú sa len minulosti. Tam a v pamäti starousadlíkov Trenčína však navždy zostali záhrady, ktoré kedysi zahaľovali tunajšie priedomia.

Hluk a ruch nahradil pokoj a zeleň sa obliekla do betónu. Čo však bežný chodec netuší, za jednou bránou, za jej prahom sa núka iný svet. Pokojnejší a zelenší. Hoci tých prívlastkov by mohol mať viac, tieto ho azda najväčšmi vystihujú.

minimalistická obývačka v tónoch hnedej, bielej a čiernej, s hnedou koženou sedačkou, čiernym kreslom, vzorovaným kobercom a lesklou závesnou skrinkou pod TV

Obývacia izba je vďaka dvom veľkým oknám vzdušná a svetlá. Pohodlná a dostatočne veľká pohovka, aby sa na ňu zmestila celá rodina, a výrazný koberec boli správnou voľbou. Ich hnedo-čierne odtiene priestor nenásilne uzemňujú. Zdroj: Miro Pochyba

Tento dom na časté prestavby a rekonštrukcie privykol už dávno. No myslím si, že táto posledná ho potešila obzvlášť. S radosťou prijal všetky tie premeny od návrhu po reálne, aj keď trochu hlučné úpravy. A všetci zúčastnení sme sa tešili s ním.
– Ing. Edita Cimrová, autorizovaná architektka, sediarossa.eu

Z dvoch jeden

Pôvodne tu boli dva byty. Ich spojením získali domáci takmer dvesto štvorcových metrov úžitkovej plochy, za ktorú by sa nemusel hanbiť nejeden rodinný dom. Samozrejme, nový priestor si žiadal aj úplne inú dispozíciu.

„Všetko sme prehádzali,“ hovorí pani architektka. Rekonštrukcia trvala rok, no našťastie šlo všetko viac-menej ľahko. Jediný problém nastal, keď sa položila laminátová podlaha. Začala sa scvrkávať a mierne rozchádzať, potom sa však oteplilo a opäť sa dostala do pôvodného stavu. „Rozťahuje sa podľa počasia. No podlaha skrátka žije s nami. Nadýchne sa a…“ smeje sa majiteľka.

Po vstupe do bytu nás oklame stiesnená minipredsieň. Keď ňou prejdeme, otvorí sa pred nami veľkorysý priestor, ktorý sa na ľavoboku začína priestrannou a svetlou obývacou izbou a pozvoľna prechádza do kuchynsko-jedálenskej časti. Tu sa za nenápadnými dverami, ktoré sú súčasťou zostavy vstavaných skríň, skrýva aj vstup do rodičovskej spálne.

Vchod do spálne cez skriňové dvere, ktoré sú súčasťou kuchyne

Zdroj: Miro Pochyba

„Deti hovoria, že chodíme spávať do skrine,“ prezrádza domáca pani a otvára dvoje krídla bielych dverí. Tak trochu dobrodružstvo… Niečo na štýl tajomnej skrine, cez ktorú sa dostanete do inej krajiny. Tu sa však pred nami nevynorí les Narnie, ale príjemná spálňa.

Byt pokračuje do takzvanej nočnej časti, kde sú tri detské izby, dve kúpeľne a jeden sklad pospájané úzkymi chodbovými tepnami. Vďaka bielej omietke na stenách, stropom vysokým niečo cez tri metre a minimu nábytku, ktorý sa v tejto zóne obmedzil len na jednu knižnicu a kožený taburet, sa ani tu necítime stiesnene.

Neznášam utierať prach hore na nábytku, preto máme kuchynské skrinky a skrine až po strop. Rebríky sú u nás ďalšími členmi rodiny. 🙂
– majiteľka

majiteľka bytu vo svojej modernej kuchyni

Zdroj: Miro Pochyba

Malé veľké sťahovanie

Tour de byt završujú tri spomínané detské izby, z ktorých jedna je skutočne impozantná. Ešte donedávna tu bola rodičovská spálňa, no ako to už býva, s rastúcimi deťmi rastú aj ich požiadavky a takmer priamoúmerne klesajú nároky rodičov.

V tomto prípade sa rodičia rozhodli vzdať sa v prospech svojich „malkáčov“ skutočne veľkorysej spálne a vymeniť klenuté obliny za celkom obyčajnú izbu. Vzhľadom na možnosti priestoru a predstavy majiteľky bolo prirodzené, že i tu bude nevyhnutný nábytok opäť na mieru.

Prečítajte si tiež

Stačilo šesť mesiacov a veľkorysý priestor hrubej stavby ožil minimalistickým dizajnom a modernými technológiami
Stačilo šesť mesiacov a veľkorysý priestor hrubej stavby ožil minimalistickým dizajnom a modernými technológiami
Odvážna premena trojizbového bytu na dve samostatne fungujúce jednotky
Odvážna premena trojizbového bytu na dve samostatne fungujúce jednotky

„Nechcela som klasické postele, zámerom bolo, aby sa priestor využil hlavne do výšky. Tiež som chcela, aby súčasťou postelí boli aj bunkre. Tie občas slúžia ako ‚plakáreň‘, keď sa niektoré z detí nahnevá, ide sa sem vyplakať, trucovať…“ prezrádza potichu domáca pani a štvornásobná mama v jednej osobe. Grétka a Esterka, pobehujúc naokolo, boli v tej chvíli práve priveľmi zamestnané na to, aby začuli, že je reč o nich.

Oblúková klenba rozdeľuje priestor na dve časti. Dominantou tej väčšej sa stali papierové tapety s pútavými motívmi – veľkosť priestoru dovolila použiť dve rozdielne na protiľahlé steny. V druhej, menšej časti za oblúkom, sú skryté pracovné kútiky pre budúce školáčky.

detská izba s vysokými stropmi a ozdobnou klenbou, s tmavozelenou stenou a stenou s tapetou, na ktorej je motív paliem, s posteľou umiestnenou vo výške s bunkrami v jej dolnej časti, hracím stolom a kuchynkou

Za klenbou po oboch stranách okna sú vo výklenku, ktorý kedysi slúžil ako zimná záhrada, schované dva pracovné kútiky pre budúce školáčky. Zdroj: Miro Pochyba

Detská izba nebola vždy detská. Pred pár rokmi tu bola rodičovská spálňa. Tá sa však presunula na iné miesto v byte a najmladší dvaja drobci tak dostali izbu, ktorej by sme veru ťažko hľadali ďalšiu čo i len trochu podobnú. Nábytok na mieru – dve samostatné detské kóje–postele – navrhla pani architektka.

V návrhu zohľadnila potrebu oboch detí na hru, oddych aj súkromie. Hoci sú v jednej izbe, na všetko z toho má každé dostatok priestoru. Ten je oživený tapetami s motívom džungle na jednej a paliem na druhej stene. Kombinácia rôznych zelených odtieňov, bielej lesklej farby na nábytku a prirodzený dekor dreva – to sú tri základné prvky, s ktorými sa pracovalo.

„Veľmi rada navrhujem detské izby a z tejto som nadšená asi najviac,“ dopĺňa pani architektka. Napriek tomu, že detská izba smeruje priamo k frekventovanej štvorprúdovke, je tu ticho a pokoj.

Slová samotnej majiteľky len utvrdzujú nadobudnutý dojem: „Sme obklopení dobrými ľuďmi a navyše máme to šťastie, že môžeme žiť aj v peknom prostredí, to človeku dáva veľmi veľa. Nám sa nechce ísť nikam, ani na dovolenku. Tu je dobre.“ No akú lepšiu spätnú väzbu si môže architekt želať? 🙂

Galéria

Text: Martina Deríková
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 03/2022


Kategórie: Interiér