12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Dom a byt

Objednať

Paráda kam sa pozrieš! Okno v strope či priznané tehlové tvarovky tvoria len zlomok z atraktivity tohto domu

Zdieľať 18. 08. 2022
Paráda kam sa pozrieš! Okno v strope či priznané tehlové tvarovky tvoria len zlomok z atraktivity tohto domu Galéria (18) Zdroj: Miro Pochyba

Majitelia mali jasnú predstavu, čo by mal ich nový dom mať, ako by mal na nich priestor pôsobiť. Všetko ostatné už nechali na architektov. Tým sa podarilo dokonale uchopiť priania investorov. A výsledok? Dnes, ani po pár rokoch bývania, by domáci nič nemenili.

O projekte

Autor projektu: Ing. arch. Dušan Chupáč, ARKON ateliér
Spoluautor: Ing. Marián Mitašík
Konštrukcia: obvodové múry a deliace priečky – tehlové tvarovky; stropy – monolitický železobetón
Obytná plocha: 171 m2
Počet izieb: 5

Vždy sa snažíme navrhnúť dom zvnútra von. Aby sme ho navrhli tak, nech čo najvernejšie napĺňa potreby klienta a jeho zadania, je vhodné, keď hneď na začiatku príde s ukážkou interiérov, ktoré sú pre neho inšpiratívne.
– Ing. arch. Dušan Chupáč, Ing. Marián Mitašík, autori projektu, arkonatelier.sk

Pôvodný zámer investorov bol postaviť katalógový dvojpodlažný dom. Od architektov chceli len vypracovať osadzovací výkres. A hoci predložený projekt mal podľa slov architekta nejaké atribúty naznačujúce akú-takú architektúru, nebol vhodný na pozemok investorov.

rodinný dom s prekrytou terasou a menšou záhradkou s okrasnými záhonmi, trávnikom, miestom na posedenie a hojdacou sieťou

Vzhľadom na rôznorodosť architektúry v danej lokalite – nachádzajú sa tu bungalovy aj klasické dvojpodlažné domy – sa architekti nedržali nejakej šablóny vychádzajúcej z okolitej výstavby. Jedným z rozhodujúcich faktorov, ktorý mal vplyv na vzhľad domu, bol aj samotný pozemok. Ten je v prednej časti úzky a skôr sa ťahá dozadu. Obmedzujúce bolo aj vedenie vysokého napätia, ktoré dom „odsunul“ do zadnej časti pozemku. Zdroj: Miro Pochyba

Navyše, výrazné nedostatky boli aj v dispozičnom riešení, a tak bolo celkom prirodzené, že po spoločnom rozhovore s majiteľmi myšlienka postaviť dom dostala celkom nové smerovanie.

„Vypracovať individuálny projekt sme sa rozhodli z viacerých dôvodov. Presvedčil nás najmä fakt, že pri katalógovom projekte sme sa nevedeli stotožniť s niektorými jeho časťami, napríklad s nedostatočnou rozlohou izieb, hluchými miestami v dome a nevyhovujúca bola takisto aj orientácia na svetové strany,“ spresňuje domáca pani.

„Na štúdii sa nám najviac páčilo, že v sebe kombinuje klasickú architektúru s modernou. Klasickú preto, aby sme nejako nevybočovali z dedinského prostredia, v ktorom sa výstavba realizovala (čo sa vďaka tomuto projektu, myslím, aj podarilo), a modernú preto, že sme obaja s manželom mestské deti a k modernému máme predsa len stále blízko.“

zádverie v rodinnom dome s čiernymi vstupnými dverami, v chodbe je predsadená drevená vešiaková stena s výklopnými vešiakmi

Už samotné zádverie prekvapí svojou nápaditosťou. Predsadená drevená vešiaková stena s výklopnými vešiakmi spĺňa hneď dve funkcie – estetickú aj praktickú. Za ňou sú v zákryte umiestnené vstavané skrine s množstvom úložného priestoru. Zdroj: Miro Pochyba

Keď na začiatku zadávali investori architektom svoje požiadavky, netušili, aké prekvapenie na nich čaká. Ich snom totiž bola aj galéria. Štúdia vypracovaná arkonateliérom však počítala nie s jednou, ale rovno s dvoma galériami.

A keďže investorov v tom čase do stavby nič špeciálne netlačilo, mali možnosť nechať si projekt v pokoji uležať v hlave a rozhodnúť sa po zohľadnení všetkých plusov a mínusov. A aj vďaka tomu sú dnes s výsledkom spokojní.

V kuchynskom kúte sa naplno prejavilo zadanie majiteľov – využiť pri návrhu prírodné materiály, ako sú drevo, kov či kameň, zemité farby a uprednostniť matné povrchy. Vďaka dobrému dispozičnému riešeniu a kombinácii zvolených materiálov sa architektom podarilo vytvoriť interiér, ktorý napriek svojej osobitosti a výraznému modernému charakteru nepôsobí chladne ani stroho, práve naopak – zanecháva dojem útulnosti. A tak bola splnená ďalšia z požiadaviek investorov.

Kuchynský kút vytvorený z prírodných materiálov, pracovná plocha je v tvare písmena L s polostrovom, v ktorom nechýba vínotéka, v zadnej časti je čierna stena s dverami do špajze, kuchyňu uzatvára skriňová stena s otvorom

Zdroj: Miro Pochyba

Zmeny počas realizácie

Pri stavbe domu či zariaďovaní interiéru nie je nič nezvyčajné, ak sa sčasti odchýlime od projektovej dokumentácie. Niekedy sú na príčine kompromisy, ktoré treba hľadať za pochodu pri problémoch, ktoré nečakane vzniknú. V tomto prípade však bola príčinou odklonu od zamýšľaného riešenia výhoda, nie problém.

„Po spracovaní realizačného projektu sme po dohode s majiteľmi pokračovali v návrhu interiéru. Keď sme sa boli pozrieť na stavbe v priebehu realizácie a videli sme, že stropné konštrukcie sú odliate tak, ako sú odliate, a že vyzerajú veľmi dobre, teda boli bez nežiaducich defektov, ako sú bubliny či vypadaný štrk, zapracovali sme ich do návrhu interiéru,“ hovorí architekt.

elegantná moderná spálňa so sivou zamatovou posteľou, vstavané skrine sú z dreva, na stenách je drevený obklad, výrazným prvkom je betónový strop

Zdroj: Miro Pochyba

Pohľadový betón je betón so štruktúrou poznačenou debnením, v interiéri zostávajú takéto betónové konštrukcie priznané – teda bez omietok a stierok. To, čo sa z pohľadového betónu nedá vytvoriť, je dokonale hladký povrch na veľkých plochách bez pórov a v rovnakom odtieni.

Vznik nepravidelností nemožno technologicky eliminovať. Napokon, krása priznaného betónového povrchu tkvie práve v jeho originalite a neopakovateľnosti.

A tak sa priznaný betón na strope v spálni ocitol vo finálnom návrhu. To isté sa týkalo aj stien. „Málokedy sa priznávajú tvarovky. Ale keďže steny boli veľmi dobre vymurované a ani na tehlách neboli žiadne úlomky, zvolili sme do časti interiéru neomietnuté režné murivo namaľované nabielo.“

Prečítajte si tiež

Ruch Bratislavy vymenili za rakúske mestečko a vybudovali si tam domov podľa vlastných predstáv
Ruch Bratislavy vymenili za rakúske mestečko a vybudovali si tam domov podľa vlastných predstáv
Nadčasový, s prírodnými materiálmi a čistými líniami. Tento rodinný dom nikdy nevyjde z módy
Nadčasový, s prírodnými materiálmi a čistými líniami. Tento rodinný dom nikdy nevyjde z módy

Výhoda precízneho spracovania stavebných materiálov nahrala teda architektom do karát. Nešlo o štandardné riešenia, preto bolo pochopiteľné, že majiteľov oslovili až vizualizácie.

Výsledkom symbiózy investora a architekta je dnes architektonicky svojrázny interiér bez známok monotónnosti či akejkoľvek uniformnosti, aké by ste pri katalógových projektoch len ťažko hľadali.

detail obývačky so svetlou sedačkou, za ňou je knižnica s otvorenými a zatvorenými policami, miestom pre stojan na víno aj otvorenou časťou pre malé okno

Umne riešený interiér sa dokáže vyhrať aj s takými detailmi, ako je napríklad okno v knižnici. Zdroj: Miro Pochyba

Každý z rodiny si našiel v dome svoje obľúbené miesto. Domáci pán oceňuje najmä pracovňu, ktorá okrem priestoru na nerušenú prácu disponuje aj veľkou knižnicou a oddychovým kútom. Domáca pani sa z pochopiteľných dôvodov najradšej pohybuje v časti medzi kuchyňou a obývačkou, ale zbožňuje aj totálny pokoj a útulnosť v spálni a k nej priliehajúcu kúpeľňu s veľkým sprchovacím kútom.

Zatiaľ čo v spálni sa významným výrazovým prvkom stal priznaný betónový strop, v jedálni sa s priestorom hrá prirodzená svetlosť interiéru a v kúpeľni zasa trochu dynamiky do monotónnej hnedej vniesla kombinácia rozmanitých štruktúr obkladov.

Úplne úžasná je prirodzená svetlosť priestoru, a to vďaka trom nadrozmerným strešným oknám nad jedálenskou časťou a veľkým zaskleným častiam smerujúcim na terasu.

Vďaka tomu nemusíme v letných mesiacoch ani vo večerných hodinách takmer nič prisvecovať a, naopak, v zimných mesiacoch si môžeme vychutnávať výhľady na nočnú oblohu.
– majiteľka

jedálenská časť v rodinnom dome, ktorá oddeľuje kuchyňu od obývačky, na stene vidieť priznané tehlové tvarovky natreté nabielo, v strope nad stolom je veľké okno, ktoré dodáva prirodzené svetlo

Zdroj: Miro Pochyba

Pohľad majiteľov

To, čo nás príjemne prekvapilo, bola otvorenosť a vzdušnosť interiéru domu, ktorú architekti dosiahli aj vďaka mierne zvýšeným stropom a tiež vďaka dvom dômyselne zakomponovaným galériám.

V neposlednom rade si nevieme vynachváliť aj vnútornú dispozíciu domu, ktorá úplne decentne oddeľuje nočnú (rodičovskú) časť domu od tej dennej, no zároveň nezabúda ani na ponechanie samostatného priestoru pre pracujúcich rodičov (bokom umiestnená pracovňa) a pre deti, ktorým zostala vyhradená celá vrchná časť domu.

V rámci dispozície domu tiež oceňujeme aj minimalizovanie tzv. hluchých miest v dome, ako sú chodby, kúty a podobne. Máme tak pocit, že každý štvorcový centimeter domu je využitý na maximum. S výsledkom sme spokojní a určite by sme nemenili.

Galéria a video

Text: Martina Deríková
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 06/2022


Kategórie: Interiér