12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

Ako vďaka nevydarenej chodbe možno prísť k luxusnému šatníkovému priestoru

Diskusia
Zdieľať 22. 09. 2021
Ako vďaka nevydarenej chodbe možno prísť k luxusnému šatníkovému priestoru Galéria (9) Zdroj: Miro Pochyba

Čo charakterizuje interiér tohto bytu? Kvalitné prírodné materiály, praktický nábytok na mieru s množstvom odkladacieho priestoru a jemná nadčasová farebnosť? Áno, aj, ale predovšetkým bol tvorený tak, aby sa tu cítili dobre deti aj dospelí, tzv. family friendly.

Rozloha: 90 m2; 3,5-izbový byt

Mladú rodinku s dvoma deťmi oslovil byt v novostavbe s priestrannou spoločenskou zónou a veľkým balkónom. Dve kúpeľne, dve miestnosti na detské izby aj veľký šatník im hrali do karát. S čím sa však odmietli stotožniť, bola napriek veľkorysej metráži bytu malá úzka vstupná hala a tiež dlhá chodba plná dvier. Manželia sa zhodli, že vylepšenie dispozície a komplexné zariadenie ich budúceho domova radšej zveria do rúk profesionálom. Svoje dobré rozhodnutie neskôr veľmi ocenili.

Dispozičné odľahčenie

Spoluprácu začali so sympatickou architektkou Anitou Stankovou, ktorá šikovnou úpravou nenosných priečok vytvorila presne to, čo domáci potrebovali, a pridala aj ďalšie výhody. Čo všetko úpravou dispozície získali? V prvom rade oveľa väčšiu vstupnú halu, kde môžu domáci komfortne vítať návštevu či bez obmedzení zložiť kufre po návrate z dovolenky.

úložný vstavaný nábytok v chodbe s dverami bez zárubní

Jednotné materiálové vyhotovenie nábytku sa tiahne celým interiérom. Vstupnú halu plynulo prepája s otvorenou dennou zónou. Zdroj: Miro Pochyba

Navyše, malým ukrojením z jednej časti detskej zóny získali priamo vo vstupnej hale obrovské odkladacie miesto vo vstavanom šatníku až do výšky stropu. Svojím vzhľadom takmer splýva s pôvodnou stenou. Toto riešenie jedným ťahom odstránilo z dohľadu hneď dvoje dverí, ktoré v hale pôsobili rušivo.

Dispozičnými zmenami a optickými trikmi sme premenili pôvodnú úzku chodbu plnú dvier na priestornejší vstup vybavený veľkým šatníkom. Vstavaný nábytok a dvere bez viditeľných zárubní z rovnakého materiálu nepútajú pozornosť a takmer splývajú so stenami.
– Ing. arch. Anita Stanková, umnaarchitektura.sk

Výmena priečky za nábytok

Najväčší efekt však prinieslo zrušenie priečok samostatného šatníka v pôdoryse kupovaného holobytu. Autorka návrhu tak mohla zväčšiť jednu z dvoch rovnako veľkých kúpeľní o hĺbku jednej skrine šatníka. Ostatnú časť šatníka spojila so spálňou, v ktorej vytvorila takzvaný walk-in šatník len stolárskou výrobou na mieru.

spálňa v béžovej a smotanovej farebnosti s walk-in šatníkom

Spálni dodávajú na útulnosti obrazy a textilné doplnky. Oproti vstupu sa nachádza walk-in šatník ako voľne vstavaný nábytok, bez priečky. Zdroj: Miro Pochyba

Využila tak hrúbku odstránených priečok v prospech odkladacieho miesta, priestrannejšej spálne a zväčšenej kúpeľne. Zároveň postačili len jedny dvere z chodby na spálňu aj šatník. Nová väčšia kúpeľňa s vaňou umožnila druhú kúpeľňu so sprchovacím kútom, toaletou a malým umývadlom zredukovať na minimum. Tento ťah zväčšil vstupnú halu.

Stavili na trvácnosť

A to nielen voľbou kvalitných nadčasových materiálov, ale aj farebnosťou. Domáci nechceli experimentovať s krátkodobými trendmi a zároveň sa intuitívne vyhýbali čisto bielej, ktorá na nich pôsobila príliš chladne. Zvíťazili jemné tóny béžovej a maslovosmotanovej. Základ celého interiéru tvorí drevená podlaha z bieleného duba.

Prečítajte si tiež

Ako z dlhej a členitej predsiene vytvoriť praktický priestor slúžiaci päťčlennej rodine
Ako z dlhej a členitej predsiene vytvoriť praktický priestor slúžiaci päťčlennej rodine
Neveľký byt sa vďaka šikovnej rekonštrukcii zmenil na ideálny priestor pre menšiu rodinu
Neveľký byt sa vďaka šikovnej rekonštrukcii zmenil na ideálny priestor pre menšiu rodinu

Spolu s dyhovaným nábytkom vo svetlých tónoch prináša do domácnosti pocit útulnosti. „Veľmi sa nám páči, že celý byt vytvára jednoliaty celok s príjemnými odtieňmi svetlých zemitých farieb,“ vraví spokojná majiteľka, „a najviac sa teším z toho množstva odkladacieho priestoru.“

Detská izba so vstavanými skriňami, domčekom a v pastelových tónoch

Zdroj: Miro Pochyba

Detská zóna je poňatá hravejšou formou oproti ostatnému interiéru. Drevený dekor na nábytku dopĺňajú jemné pastelové tóny. V herni sa opakuje prvok domčeka ako opierka na lavici s odkladacím priestorom. Spojením dvoch detských izieb vytvorili komfortnú detskú zónu, ktorá sa bude postupne meniť podľa potreby jej malých obyvateľov.

Zatiaľ sú rozdelené len funkčne: v jednej izbe je spálňa a v druhej herňa, neskôr študovňa. Vedľa šatníka sú steny detskej izby obložené bielou umývateľnou tabuľou, na ktorú si deti môžu kresliť.

Galéria

Text: Inéz Búci
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 09/2021


Kategórie: Interiér

Diskusia