12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Dom a byt

Objednať

Vitajte v modernom penthouse, ktorý sa hrdí smart vymoženosťami aj súkromným átriom

Zdieľať 18. 10. 2022
Vitajte v modernom penthouse, ktorý sa hrdí smart vymoženosťami aj súkromným átriom Galéria (11) Zdroj: Marián Svítek

Ak by sme použili hudobnú hantírku, tento staromestský penthouse nevydáva žiadne falošné tóny. Má takmer dokonalý hudobný sluch. Prítomné s minulým, autentické prvky aj moderné prídavky z autorskej dielne .archstyl tu znejú ako zohratý orchester.

„Naším zámerom bolo recyklovať materiály a obnoviť pôvodného ducha priestoru. V .archstyle totiž veríme, že prepojenie pôvodnej architektúry a moderných prvkov vytvára nadčasový dizajn.“
Juraj Krč, architekt

Miesto: Šafárikovo námestie, Bratislava
Architekti: Juraj Krč, Zuzana Horniaková, Zoltán Horváth
Rozloha: 120 m2 + 120 m2 terasa

Historické centrum hlavného mesta bude vybraná klientela vždy vyhľadávať ako miesto na bývanie. Kapacity sú však vzhľadom na lokalitu limitované. Jednu z posledných možností núkajú doteraz nezobytnené priestory starobylých povál.

Na rekonštrukciu pokrývky domu zvyčajne prikývnu aj starousadlíci z nižších podlaží, veď to zvýši aj ich kvalitu bývania. O tom, čo nadobudnú noví majitelia, sa ani netreba príliš rozpisovať. Komfort, veľkorysé bývanie v atraktívnom prostredí, často s pôsobivými výhľadmi na dominanty Bratislavy.

Aj v jednej budove pár krokov od Šafárikovho námestia sa odohral tento scenár. V nadstavbe v priestoroch pôvodnej povaly si mladá rodina splnila sen o staromestskom bývaní.

Pôdorys penthousu

1 Vstup
2 Kuchyňa s jedálňou
3 Obývacia izba
4 Balkón
5 Šatník
6 Kúpeľňa
7 Hosťovská izba
8 Detská izba
9 Technická miestnosť
10 Átrium so schodiskom
11 Spálňa Zdroj: .archstyl

Značka: Útulne

Majitelia si v byte s podlahovou plochou 120 m2 chceli vytvoriť dokonalé rodinné bývanie. Také, ktoré bude každému prichádzajúcemu deklarovať svoju prívetivosť a útulnosť.

Byt mal byť síce zariadený moderne, no bez zbytočných a nefunkčných výstrelkov. Jednoducho tak, aby neprišiel o nadčasový status ani po rokoch užívania. A to nielen vďaka zvoleným materiálom a ich filigránskemu spracovaniu.

Architekti z ateliéru .archstyl použili nekomplikovaný koncept, ktorý kombinuje pôvodné prvky historickej budovy (napríklad pálenej tehly) s tými modernými. Nie však výlučne z chladného minimalistického spektra.

Poctivé prírodné drevo v rozmanitých podobách, originálne riešenia a ručná práca mu vtisli pečať originality. Byt sa hrdí aj pomyselnou nálepkou „smart“. Svetelná a zvuková inštalácia či tepelná pohoda sa ovládajú na diaľku prostredníctvom mobilu.

moderná kuchyňa v trojkombinácii bielej, antracitovej a prírodného duba

Kuchynský priestor je zariadený nadčasovou trojkombináciou bielej, antracitovej a prírodného duba. Zdroj: Marián Svítek

Expresne rýchlo

Komplexný návrh od architektov odklepli majitelia prekvapivo rýchlo
– za dva mesiace. Určite to nebolo z dôvodu, že by sa investori bezhranične podvolili diktátu architektov. Proces urýchlili fotorealistické vizualizácie ateliéru, ktoré dokážu klienta veľmi rýchlo dostať do priestorovej reality.

„Prostredníctvom špeciálne vyvinutého programu sa investor môže prechádzať jednotlivými miestnosťami, čím lepšie vníma farebnosť aj dimenzovanie konkrétnych zariaďovacích prvkov. Jednoducho povedané, rýchlejšie sa dostane do obrazu. Tak dokážeme aj my omnoho rýchlejšie zapracovať pripomienky,“ vysvetľuje Juraj Krč z .archstyl.

Prečítajte si tiež

Penthouse z atraktívnej štvrte láka na prírodné bývanie a je dielom slovenských architektiek
Penthouse z atraktívnej štvrte láka na prírodné bývanie a je dielom slovenských architektiek

Projekt začal ateliér navrhovať vo fáze holobytu tesne pred dokončením. Malé dispozičné korekcie, rozvody elektriny a klimatizácie či exteriérové schodisko na terasu sa riešili v súčinnosti s developerom podľa požiadaviek majiteľov.

minimalistická podkrovná spálňa s drevenou posteľou, skrinkami pod šikminou a na mieru vyrobenými vstavanými skriňami, stena naproti skriniam je tehlová natretá nabielo

Šikmina strechy v rodičovskej spálni nebola vďaka nábytku na mieru zásadnejšou prekážkou. Zdroj: Marián Svítek

S átriom

Zatvorte oči a predstavte si scénu: V mrazivý zimný podvečer sa na oblohe znenazdajky roztrhne nafúknutá snehová perina a vzduchom začnú poletovať vločky. Najskôr opatrne, neisto. Neskôr sa osmelia a naskočia na dynamickejší rytmus, aby prikryli všetko, čo im stojí v ceste.

Vločky ticho dopadajú aj na drevené stupne vonkajšieho schodiska bytu. Rozprávkovú atmosféru umocňuje ambientné osvetlenie. Átrium je z dvoch strán zasklené, takže celé predstavenie pripomínajúce Andersenovu rozprávku môžu domáci vnímať z tepla interiéru.

Nezvyčajný kontakt s vonkajškom sa odohráva už od vstupu a sprevádza prítomných skrz-naskrz celým denným monopriestorom. Okrem estetickej a presvetľujúcej funkcie má átrium, samozrejme, aj „vyššie“ poslanie – prepája byt s rovnako veľkou terasou o úroveň vyššie.

Pohľad na chodbu v byte s átriom vedúcim na terasu

Zdroj: Marián Svítek

Čitateľne

Dispozícia komunikuje veľmi zrozumiteľným jazykom. Napravo od vstupu obsadila pôdorysný obdĺžnik denná časť s tradičným triumvirátom kuchyne, jedálne a obývačky. Celá zóna udržiava aktívny dialóg s vonkajškom nielen vďaka átriu, ale aj balkónu, ktorý sa tiahne pozdĺž celej miestnosti.

Kuchynský priestor je zariadený nadčasovou trojkombináciou bielej, antracitovej a prírodného duba. Do matnej bielej sú odeté spodné skrinky vrátane zásteny z pôvodných lícových tehál. Horné skrinky sú v dubovom masíve s pero-drážkovými spojmi a ručne kefovanou úpravou.

Aby linka pôsobila homogénne, drevom sa obkladal aj digestor. S hliníkovými antracitovými oknami zasa „hrá“ tmavosivý monoblok, vizuálne oddeľujúci kuchyňu od vstupu.

pohľad na modernú kuchyňu s jedálenským stolom, minimalistickou kuchynskou linkou a vstavanými spotrebičmi, z kuchyne je výhľad do chodby s preskleným átriom

Zdroj: Marián Svítek

V znamení detailov

Srdcom kuchyne je jedálenský stôl. Ten sa vyrábal zo starých pôvodných trámov, ktoré boli revitalizované, pričom olejové morenie malo prepojiť obývačku s kuchyňou. Biele stoličky a svietidlá v tomto priestore sú nositeľmi modernejšej, industriálnej platformy.

Obývačke výtvarne dominuje stena obložená platňami z pohľadového betónu, sedačka z tmavej brúsenej kože sa vyrábala na mieru. Sprievodnou kulisou celej dennej zóny je drevená podlaha z bieleho duba.

Prečítajte si tiež

Stačilo šesť mesiacov a veľkorysý priestor hrubej stavby ožil minimalistickým dizajnom a modernými technológiami
Stačilo šesť mesiacov a veľkorysý priestor hrubej stavby ožil minimalistickým dizajnom a modernými technológiami

Súkromná zóna si odkrojila viac ako polovicu dispozície bytu. A to aj z dôvodu, že táto časť je pre skosený strop ochudobnená o pár plnohodnotných štvorcových metrov. Architekti však tento drobný nedostatok eliminovali navrhnutým zariadením.

Biely striekaný nábytok dimenzovaný na mieru daného priestoru tak neobral miestnosti o funkčnosť ani o potrebné úložné priestory. Privátna časť obsahuje dve detské izby s priechodnou kúpeľňou, rodičovskou spálňou so samostatným šatníkom a ďalšou kúpeľňou.

Na záver ešte raz prejdime do átria: schodiskom sa domáci dostanú na terasu. Je to súkromný priestor, kde sa uprostred mesta môžu kedykoľvek kontaktovať s čerstvým vzduchom a oblohou. A, samozrejme, aj so svojimi známymi.

Galéria

O ateliéri

.archstyl založili v roku 2010 architekti Juraj Krč a Zoltán Horváth. Za ten čas ateliér participoval na vyše sto projektoch doma aj v zahraničí.

Text: Denisa Slančová
Foto: Marián Svítek
Zdroj: časopis Dom a byt 03/2022


Kategórie: Interiér