12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

Zmena bez búrania alebo Nová tvár pre priechodnú kuchyňu v dvojgeneračnom dome

Diskusia
Zdieľať 28. 12. 2020
Zmena bez búrania alebo Nová tvár pre priechodnú kuchyňu v dvojgeneračnom dome Galéria (6)

Vymyslieť moderné riešenie v priechodnej časti dvojgeneračného rodinného domu bez stavebných zásahov, ktorý slúži ako kuchyňa, môže byť síce náročné, no so správnym know-how rozhodne nie nemožné.

Rozloha: 13 m2

Zadanie

Majiteľ potreboval usmerniť predovšetkým s usporiadaním väčších kusov nábytku, tvarom kuchynskej linky, keďže ide o pomerne netypický priestor, a tiež dizajnom. Miestnosť si tiež želal vizuálne omladiť a zmodernizovať. Stavebné zásahy si majitelia neželali, takže dizajnérka vychádzala zo stavu dispozície a už existujúcej inštalácie, ktorá bola striktne daná priestorom.

Riešenie

Prízemie rodinného domu obýva mama Zuzana, na poschodí si svoj samostatný byt zariaďuje jej syn Miroslav. Prím hrá v tomto období pre nich vynovenie hornej kuchyne. Keďže jej priestor v tomto prípade zároveň slúži ako hlavná komunikačná zóna do ďalších miestností s množstvom dverí a taktiež sú v priestore dve veľké okná, domáci si s vhodnou dispozíciou nevedeli rady. Obrátili sa teda na nás.

Autorka návrhu: Viera Henczeová, Pegasstudio.sk

Priechodná kuchyňa pred rekonštrukciou

Kuchyňa pred rekonštrukciou

Pri tvorbe návrhu som vychádzala hlavne z predstavy klienta. Keďže ide o mladého 36-ročného muža, celkom prirodzene inklinoval k minimalizmu. Tento štýl sme však „zohriali“ práve výraznou farbou v odtieni červeného vína a vzorom na dlažbe a obklade. Sviežeho ducha v rámci kuchyne podporilo aj barové sedenie pri pomerne veľkom polostrove. (autorka projektu)

Zvolené farby dizajnérka prispôsobovala požiadavke investora. Ten si želal drevenú kuchynskú linku – navrhnutá verzia je vo svetlom drevodekore, ktorý priestor zaťaží podstatne menej, ako keby išlo o tmavé drevo, ďalej vínový odtieň na stene, keďže ide o farbu, ktorú má majiteľ veľmi rád a so svetlým drevom veľmi pekne kontrastuje, no a vzor na keramickom obklade a dlažbe priniesol miestnosti hĺbku a tiež osobitosť.

Zmodernizovaná kuchyňa s policami na bylinky, vo svetlom drevodekore, vzorovanou podlahou a vínovou stenou.

Varné centrum je situované na polostrov tak, aby bol v okolí varnej platne dostatočný manipulačný a odkladací priestor. Čo sa rúry týka, vzdialenosť medzi stenou s oknami a polostrovom je vypočítaná tak, aby bolo vyberanie a vkladanie jedla do rúry bezpečné a komfortné. Stropný digestor je nielenže praktický na odsávanie výparov z hrncov a tiež ako osvetlenie, ale aj opticky vymedzuje priestor kuchyne od komunikačnej zóny.

Zmodernizovaná priechodná kuchyňa so svetlou kuchynskou linkou, ostrovčekom na varenie aj stolovanie, vzorovanými obkladmi a v tónoch svetlého dreva a sivej.

Barové sedenie pre dve až tri osoby bolo jednou zo základných požiadaviek domácich. Dizajnérka ho teda umiestnila na jediné možné miesto v rámci kuchyne tak, aby nikto nikomu v rámci miestnosti nezavadzal. Otvorené police, v tomto prípade na črepníky s bylinkami a kvetmi, vyplnili holý priestor medzi oknami, čím ich pekne prepojili. Chýba vám v návrhu chladnička? Ani ju nehľadajte, hneď vedľa je totiž komora, kde jej mama so synom našli miesto.

Dizajnérske riešenie prechodnej kuchyne bez stavebných zásahov

Rozloženie nábytku v rámci miestnosti, tak ako ho môžete vidieť, sa mi z hľadiska komfortu pri stolovaní, ale aj ergonómie pri príprave jedla a usporiadania jednotlivých zón zdalo najrozumnejšie. (autorka návrhu)

Pôdorys prechodnej kuchyne po premene

Prečítajte si tiež

5 chytrých nápadov ako zmeniť kuchyňu. Bez rekonštrukcie
5 chytrých nápadov ako zmeniť kuchyňu. Bez rekonštrukcie
Nepáči sa vám kuchynská zástena? Akú zvoliť novú?
Nepáči sa vám kuchynská zástena? Akú zvoliť novú?

Text: Kristína Falťanová
Návrh a realizácie: Viera Henczeová, Pegasstudio.sk
Zdroj: časopis Pekné bývanie 11/2020


Kategórie: Interiér

Diskusia