12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

3 rýchle domáce sirupy na kašeľ, ktoré si pripravíte, aj keď nemáte žiadne zásoby byliniek

Diskusia
Zdieľať 25. 11. 2021
3 rýchle domáce sirupy na kašeľ, ktoré si pripravíte, aj keď nemáte žiadne zásoby byliniek Zdroj: Shutterstock

„Na to si mala myslieť cez leto, teraz už bylinky nerastú,“ zalomila rukami stará mama, keď som sa jej pýtala, aké plody by som si ešte mohla nazbierať na domáce sirupy. Ako správna babka ma však nenechala v štichu a prezradila mi pár receptov, ktoré môžem pripraviť aj bez záhrady, stačí mi rýchlo skočiť do obchodu.

Zázvorový zázrak

Začínate pokašliavať? Návšteva lekára je v súčasnosti pomerne komplikovaná, keď teda viete, že si so začínajúcim kašľom dokážete poradiť vlastnými silami, pomôže vám jednoduchý zázvorový zázrak.

Zázvorový sirup

Zdroj: Shutterstock

Čo budeme potrebovať?

Zázvor má protizápalové účinky. Zabraňuje, aby sa v tele tvorili látky, ktoré blokujú priedušky. Zároveň utlmuje kašeľ a zvyšuje teplotu, vďaka čomu sa z tela vyplavia toxíny.

Med uľavuje od bolesti podráždeného hrdla. Ak teda pre kašeľ nedokážete zaspať, stačí jedna lyžička a pocítite zlepšenie.

Citrón je dobre známy vysokým obsahom vitamínu C, vďaka čomu podporuje imunitu a pomáha telu bojovať so zápalom. Okrem toho rozbíja hlien, a keďže má aj močopudný účinok, donúti váš organizmus vyplavovať toxíny.

Recept:

  • 1 koreň zázvoru
  • 2 bio citróny
  • med
  • dochucovadlo: štipka mletej škorice

Koreň zázvoru zakúpený v obchode pre istotu ošúpeme a nakrájame na drobné plátky. Citróny dôkladne vyumývame a nakrájame na krúžky. Striedavo ich ukladáme do menšieho zaváraninového pohára, nakoniec posypeme škoricou a zalejeme medom.

Zmesi doprajeme niekoľko hodín, počas ktorých sa zložky dôkladne premiešajú a med nasaje zázvorovú a citrónovú šťavu, potom podávame jednu polievkovú lyžicu každé štyri hodiny. Ak neholdujete silnej zázvorovej chuti, zmes si môžete zaliať horúcou (nie vriacou) vodou. Sama odporúčam primiešať ju do teplého mätového čaju.

Tento zázvorový zázrak vydrží v chladničke dva mesiace. Doma ho však máme vyložený na kuchynskej linke, aby sme naň nezabudli, a zarábame si ho do každého čaju. Minie sa do týždňa, dlhšie ho však užívať nepotrebujete.

Prečítajte si tiež

5 byliniek, ktoré podporia vaše zdravie a imunitu
5 byliniek, ktoré podporia vaše zdravie a imunitu
Jednoduché a zdravé recepty pre telo aj dušu
Jednoduché a zdravé recepty pre telo aj dušu

Poriadne sa vykašlite

Tymian má vo svojej kuchyni väčšina domácností. Staré mamy ho však nepoužívali len ako  dochucovadlo, siahali po ňom aj vtedy, keď cítili, že im na prieduškách sedí hlien. Silice tymianu ho totiž efektívne rozpúšťajú, vďaka čomu sa otravného a bolestivého vykašliavania zbavíte omnoho rýchlejšie.

Tymianový sirup

Zdroj: Shutterstock

Recept:

  • sušený tymian (14 g Kotányi)
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g včelieho medu

Hnedý cukor rozpustíme v 250 ml vody, vznikne nám sirup, ktorý na miernom ohni privedieme k varu. Po 20 minútach pridáme tymian. Zmes odstavíme z ohňa a necháme ju vylúhovať (najlepšie cez noc). Vychladnutý sirup precedíme cez sitko na čaj alebo gázu a prelejeme do čistej nádobky, do ktorej pridáme med.

Tento sirup neodporúčame užívať neskoro večer, vykašliavanie by vás mohlo pripraviť o liečivý spánok. Aby sa dostavil očakávaný účinok, stačí jedna čajová lyžička trikrát denne – v čaji alebo osobitne.

Prečítajte si tiež ako si vyrobiť liečivý smrekový sirup a živicovú masť

Zabite všetky muchy jednou ranou

Cibuľa. Spoločne s cesnakom by sme ju pokojne mohli zaradiť medzi slovenské superpotraviny. Jej zásoby by nemali chýbať v žiadnej domácnosti – nikdy totiž neviete, na čo túto všestrannú surovinu využijete. Obsahuje látky, ktoré sa dokážu komplexne postarať o zdravie celého organizmu. Ak si pri nachladnutí spravíte vlastný cibuľový sirup, dezinfikujete si ústnu i nosnú dutinu, uľavíte od bolesti hrdla a rozpustíte usadené hlieny.

Cibuľový sirup

Zdroj: Shutterstock

Recept

  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 bio citrón
  • med
  • dochucovadlá: klinčeky, mletá škorica

Cibuľu a citrón ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Pripravíme si 3dcl zaváraninový pohár, do ktorého všetko navrstvíme v poradí: koliesko citrónu, koliesko cibule, lyžica medu. Opakujeme, kým sa neminú tuhé prísady alebo priestor. Zmes zavrieme a necháme odstáť dve až tri hodiny.

Počas tejto doby sa vnútri pohára premiešajú všetky šťavy a med. Premiešame a na polievkovej lyžici podávame len tekutý sirup. Opäť si ho môžeme vychutnať samostatne alebo v čaji či teplej vode, maximálne však šesť lyžíc denne.

Text: Ivana Roháčová
Foto: isifa/Shutterstock


Kategórie: Recepty

Diskusia