12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Dom a byt

Objednať

5 výborných receptov z rýb, ktoré si môžete pripraviť na grile

Zdieľať 06. 08. 2022
5 výborných receptov z rýb, ktoré si môžete pripraviť na grile Zdroj: Shutterstock

Ak hľadáte inšpirácie, ako si pripraviť obľúbené ryby doma či na letnej grilovačke, vyskúšajte našich 5 receptov.

Grilovaný pstruh

Kožu celého vypitvaného pstruha bez žiaber (aj so šupinami) po oboch stranách narežte 3 až 4 šikmými rezmi, vložte do nich bylinky. Potrite ho rozpusteným bylinkovým maslom alebo olejom s roztlačeným cesnakom, osoľte a dnu vložte vetvičky tymianu, petržlenu a plátky citróna.

Rybu uzavrite do grilovacieho košíka a grilujte z oboch strán za občasného potierania tukom 10 až 15 minút z každej strany, až kým koža nie je chrumkavá a zlatistá.

Zubáč na citróne

Marináda: zmiešajte 4 PL oleja, 2 PL bieleho vína, 2 PL citrónovej šťavy, soľ a biele korenie. 600 g očisteného zubáča pokrájajte na menšie porcie, zalejte marinádou a nechajte 2 hodiny v chlade marinovať. Potom porcie grilujte asi 5 minút z každej strany, potierajte ich pritom zostatkom marinády.

Grilované ryby s limetou a cesnakom

Zdroj: Shutterstock

Makrelové špízy

Štyri stredne veľké filety z makrel aj s kožou jednotlivo ponapichujte na ihly pozdĺžne vlnitým spôsobom. Na obidva konce ešte napichnite štvrtinu červenej cibule.

Špízy marinujte v chlade asi 30 minút. Grilujte ich 10 až 12 minút. Počas grilovania ich otáčajte a potierajte marinádou (4 PL bieleho vína, 3 PL olivového oleja, šťava z jednej limetky).

Prečítajte si tiež

Tipy a triky ako z grilovania vyťažiť čo najchutnejší výsledok
Tipy a triky ako z grilovania vyťažiť čo najchutnejší výsledok
Zabudnite na jednorazový plastový riad na grilovačke
Zabudnite na jednorazový plastový riad na grilovačke

Grilovaný tuniak

Štyri steaky tuniaka (asi po 170 g) zbavte kože, rozložte do širokej misy a polejte šťavou z jednej limetky, pridajte 2 PL olivového oleja, nastrúhanú kôru z limetky, soľ, čierne korenie a nechajte v chlade asi hodinu marinovať. Porcie tuniaka pri grilovaní otáčajte, po 8 až 10 minútach by mal byť zlatohnedý. Pred podávaním tuniaka pokvapkajte limetkou.

Filé s bylinkami

Marináda: zmiešajte 4 PL oleja, 2 dl bieleho vína, soľ, nasekanú petržlenovú a zelerovú vňať a šťavu z 1 citróna. 600 g filé nakrájajte na porcie a nechajte hodinu marinovať. Grilujte z každej strany asi 4 minúty, na tanieri pokvapkajte citrónom.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 08/2022


Kategórie: Recepty