Mimoriadna akcia!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a získajte darčekovú kartu IKEA!

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Koncept

Objednať

Po jahodách sa len tak zapráši. Pripravte si z nich výbornú bublaninu, knedle či džem

Zdieľať 07. 06. 2023
Po jahodách sa len tak zapráši. Pripravte si z nich výbornú bublaninu, knedle či džem Zdroj: Shutterstock

Jahody sú výborné len tak. Čerstvé. Ich chuť si môžeme uchovať aj "na potom" v džeme a sirupe. Alebo si ich dopriať vo vláčnom koláči, obalené v čokoláde či ako súčasť rôznych moderných dezertov. Možností je mnoho. My sme vybrali 6 takých, ktoré máme najradšej.

Rýchla jahodová bublanina

Jahodová bublanina

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 500–750 g jahôd
  • 160 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubej múky
  • 4 vajcia – oddelené žĺtka od bielkov
  • štipka soli

Postup

  1. Žĺtka vymiešame  s cukrom, do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Potom doň pomaly zapracujeme žĺtka a múku.
  2. Cesto nalejeme do formy, ktorú sme vymazali tukom a vysypali hrubou múkou.
  3. Jahody trochu poprášime múkou a naukladáme do cesta. Múka zabezpečí, že jahody počas pečenia neklesnú na dno koláča.
  4. Bublaninu pečieme na 150° C približne 40 minút.

Tradičné zemiakové knedle s jahodami

Zemiakové knedle s jahodami

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 450 g v šupke uvarených zemiakov
  • 200–300 g polohrubej múky + na podsypanie
  • 1 vajce
  • 400 g čerstvých alebo mrazených jahôd

Postup

  1. Vychladené zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme vajíčko a múku, vypracujeme nelepivé cesto. Múku prisypávame postupne, podľa typu zemiakov.
  2. Hotové cesto vyvaľkáme na tenký plát a nakrájame na štvorce. Do stredu každého štvorca vložíme jahodu a zabalíme do tvaru gule.
  3. Varíme v osolenej vriacej vode približne 7–10 minút, alebo pokiaľ knedle nevyplávajú na hladinu.
  4. Podávame so strúhankou a cukrom, poliate rozpusteným maslom. Výborné sú aj s čokoládovou polevou či posypané tvarohom.

Džem bez želírovacieho cukru

Jahodový džem

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 kg jahôd
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • šťava z polovice citróna
  • vetvička mäty

Prečítajte si tiež

Koláče, na ktoré nedáme dopustiť: Tvarohovo-jahodový koláč a Ovocná roláda
Koláče, na ktoré nedáme dopustiť: Tvarohovo-jahodový koláč a Ovocná roláda

Postup

  1. Umyté jahody zasypeme polovicou cukru a zľahka popučíme alebo rozmixujeme tak, aby nám zostali aj kúsky. Dáme ich variť, po 15 minútach pridáme zvyšok cukru, vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Ak sa počas varenia tvorí pena, zozbierame ju.
  2. Približne po ďalších 15 minútach by mal džem začať hustnúť. Môžeme si to overiť jednoduchým testom. Naberieme si lyžicou džem, dáme ho na tanierik a sledujeme, či drží tvar.
  3. Ak je džem hotový, plníme ho do sterilizovaných pohárov. Ihneď uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme postáť 24 hodín.

Jahodový sirup

Jahodový sirup

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 3 kg jahôd
  • 2, 5 l prevarenej vody
  • 1 kg cukru
  • 40 g kyseliny citrónovej
  • 2 citróny
  • 4 vetvičky mäty

Postup

  1. Jahody popučíme, pridáme olúpané a nakrájané citróny, mätu a kyselinu citrónovú. Premiešame, zalejeme vychladenou prevarenou vodou a zakryté necháme odstáť v chlade 24 hodín.
  2. Potom zmes precedíme, pridáme cukor a dáme variť. Zahrievame pokiaľ sa cukor nerozpustí, zbierame prípadnú penu.
  3. Keď je sirup hotový, nalejeme ho do čistých fliaš.

Prečítajte si tiež

Upečte si chutné koláčiky zo sezónneho ovocia
Upečte si chutné koláčiky zo sezónneho ovocia

Maškrta na počkanie

Popučené čerstvé jahody s cukrom! Pamätáte si? Ak vám tento slávny „dezert“ vyšumel z hlavy, mali by ste sa k nemu toto leto určite vrátiť. Vychutnajte si ich len tak alebo si túto sladkú zmes naneste na kus koláča, ochuťte ňou tvaroh, jogurt alebo puding. Pridajte aj citrónovú šťavu a cukor môžete nahradiť javorovým sirupom či iným obľúbeným sladidlom. Počas horúcich dní bude táto pochúťka vítaným osviežením.

Jahodová dreň

Jahodová dreň

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 400 g jahôd
  • 40 g trstinového cukru
  • 30 g vody
  • citrónová šťava

Postup

  1. Očistené jahody rozmixujeme s vodou a cukrom. Pokiaľ majú jahody nevýraznú chuť, môžeme pridať citrónovú šťavu.
  2. Dreň nalejeme do uzatvárateľnej nádoby alebo formičiek na nanuky a dáme zamraziť.

Jahodové kože

Jahodové kože

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 250 g čerstvých jahôd
  • 40 g cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup

  1. Jahody rozmixujeme a prepasírujeme, aby sme sa zbavili semienok.
  2. Nízky plech vyložíme papierom na pečenie, nalejeme naň jahodovú zmes a sušíme v trúbe 3–4 hodiny na 90° C. Dávame si pozor, aby sme kože nepresušili, na dotyk majú byť suché a pružné.
  3. Po vychladnutí kože nakrájame alebo nastriháme na pásiky, zrolujeme ich a skladujeme v uzavretej nádobe.

Text: Veronika Poláčková, redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: receptyprimanapadu.cz


Kategórie: Recepty