Mimoriadna akcia!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a získajte darčekovú kartu IKEA!

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Koncept

Objednať

Veľkonočný baranček 6 krát inak: Pre milovníkov klasiky, vegánov aj tých, čo si chcú udržať štíhlu líniu

Zdieľať 07. 04. 2023
Veľkonočný baranček 6 krát inak: Pre milovníkov klasiky, vegánov aj tých, čo si chcú udržať štíhlu líniu Zdroj: Shutterstock

Veľkonočný baranček patrí k tradičným múčnikom Veľkej noci. Podľa tradície by sa mal pripravovať na Bielu sobotu. Pokiaľ si chcete udržať líniu, môžete tento rok vyskúšať recept na fit barančeka alebo vegan barančeka. Rodinu však môžete potešiť aj klasickejšími variáciami.

Tvarohový baranček

Tvarohový baranček

Zdroj: Shutterstock

Budeme potrebovať

  • 250 g tvarohu
  • 225 g hladkej tortovej múky
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 1 lyžicu vanilkového cukru
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžicu rumu
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • štipku soli
  • maslo a hrubú múku na vymazanie formy

Postup

  1. V jednej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej mise vyšľaháme do peny vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom.
  2. K vaječnej zmesi pridáme tvaroh, rum, rozpustené maslo a citrónovú kôru. Nakoniec postupne primiešame suchú zmes.
  3. Cesto na barančeka nalejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy, pečieme na 180 °C asi 45 minút. Po upečení necháme barančeka pár minút vychladnúť a potom ho vyklopíme z formy.

Baranček z treného cesta

veľkonočný baranček z treného cesta

Zdroj: Shutterstock

Budeme potrebovať

  • 210 g krupicového cukru (1 lyžicu môžeme nahradiť pravým vanilkovým cukrom)
  • 180 g polohrubej múky
  • 120 g zmäknutého masla
  • 90 ml mlieka
  • 75 g mletých mandlí
  • 3 vajcia rozdelené na žĺtka a bielka
  • ½ čajovej lyžičky citrónovej kôry
  • štipka soli
  • maslo a hrubú múku na vymazanie formy

Postup

  1. Formu dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou. Trúbu predhrejeme na 150 °C.
  2. Vyšľaháme polovicu cukru, soľ a maslo do svetlej nadýchanej peny. Postupne primiešame žĺtky a šľaháme ďalšie 3 minúty.
  3. Mleté mandle premiešame s múkou a citrónovou kôrou.
  4. Bielka so štipkou soli vyšľaháme do peny. Postupne po troškách pridávame druhú polovicu cukru a šľaháme do hustého snehu.
  5. Do maslovej zmesi vmiešame po častiach múčnu zmes a mlieko. Nakoniec pridáme sneh.
  6. Cesto nalejeme do pripravenej formy, pečieme 60 minút. Po upečení necháme barančeka pár minút vychladnúť a potom ho vyklopíme z formy.

Kakaový baranček

Kakaový veľkonočný baranček

Zdroj: Shutterstock

Budeme potrebovať

  • 140 g polohrubej múky
  • 130 g krupicového cukru
  • 80 g mletých orechov
  • 60 g zmäknutého masla
  • 50 g kvalitného kakaa
  • 2 vajcia rozdelené na žĺtka a bielka
  • 150 ml mlieka
  • ½ prášku do pečiva
  • 30 g hrozienok namočených v rume
  • maslo a hrubú múku na vymazanie formy

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme maslo a vymiešame dohladka.
  2. Postupne pridávame kakao, mleté orechy, mlieko, hrozienka a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
  3. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov.
  4. Cesto nalejeme do formy, ktorú vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Pečieme na 170 °C, 45-60 minút. Po upečení necháme barančeka pár minút vychladnúť a potom ho vyklopíme z formy.

Baranček z kysnutého cesta

veľkonočný baranček z kysnutého cesta

Zdroj: Shutterstock

Budeme potrebovať

  • 500 g hladkej múky
  • 220 ml vlažného mlieka
  • 120 g masla
  • 100 g cukru
  • 30 g čerstvého droždia alebo 10 g sušeného
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžicu vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • bielko na potieranie
  • hrozienka a mandle na dozdobenie

Prečítajte si tiež

Výzdoba za pár minút hotová! 7 nápadov na dekor, ktorý vás naladí na veľkonočné sviatky
Výzdoba za pár minút hotová! 7 nápadov na dekor, ktorý vás naladí na veľkonočné sviatky

Postup

  1. Múku, soľ a cukor premiešame v mise a vytvoríme v strede jamku. Do nej nalejeme časť vlažného mlieka, rozdrobené droždie a premiešame na kašičku. Misu zakryjeme a necháme pracovať 20 minút, kým nevzíde kvások.
  2. Potom pridáme do cesta zvyšok surovín a miesime asi 10 minút. Cesto opäť zakryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  3. Z vykysnutého cesta vypracujeme 16 menších bochníkov, 1 veľký bochník a 2 menšie valčeky.
  4. Plech si vystelieme papierom na pečenie a postupne na ňom vytvoríme z bochníkov tvar barančeka. Veľký bochník bude hlava, k nemu po stranách položíme prehnuté valčeky ako uši a z menších bochníkov vyskladáme telo. Medzi kúskami cesta ponecháme trochu miesta, pretože sa ešte pri pečení zväčšia.
  5. Barančeka potrieme bielkom, ozdobíme hrozienkami a mandľami, zakryjeme a necháme ešte 30 minút kysnúť.
  6. Pečieme na 170 °C, 35-45 minút. Po upečení môžeme barančeka ozdobiť mašličkou a posypať práškovým cukrom.

Mrkvový fit baranček

Mrkvový fit baranček

Zdroj: Shutterstock

Budeme potrebovať

  • 500 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 200 ml kefíru
  • marhuľový lekvár
  • 150 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 30 g vanilkového proteínu (môžeme aj vynechať)
  • 4 vajcia, bielka a žĺtka oddelíme
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • štipku soli

Prečítajte si tiež

Ako na farbenie veľkonočných vajíčok prírodnou cestou (video)
Ako na farbenie veľkonočných vajíčok prírodnou cestou (video)

Postup

Ak sa vám celé cesto nezmestí do formy na barančeka, môžete zvyšok použiť napríklad na upečenie bábovky či muffinov.

  1. Žĺtky s lekvárom vyšľaháme, pridáme kefír, múku zmiešanú s kypriacim práškom, proteín, škoricu, mrkvu a orechy.
  2. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na hustý sneh a zapracujeme ho do cesta.
  3. Cesto nalejeme do vymazanej a vysypanej formy. Pečieme na 180 °C 40 minút. Po upečení necháme barančeka pár minút vychladnúť a potom ho vyklopíme z formy.

Hrnčekový vegánsky baranček

Hrnčekový vegánsky baranček

Zdroj: Shutterstock

Budeme potrebovať (hrnček 250 ml)

  • 2 a ½ hrnčeka polohrubej múky
  • 400 ml kokosového mlieka (ideálne 60%)
  • 1 a ¾ hrnčeka krupicového cukru
  • ¾ hrnčeka rastlinného oleja
  • ½ hrnčeka bieleho rastlinného či orechového jogurtu (alebo jablkové pyré)
  • ½ hrnčeka jemne mletých blanšírovaných mandlí
  • 5 lyžíc kukuričného škrobu
  • 1 lyžicu rumu
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • štipku soli
  • kopcovitú lyžičku vanilkového prášku alebo dve lyžičky vanilkového extraktu
  • šťavu z polovice stredne veľkého citrónu

Postup

  1. Premiešame mandle, kukuričný škrob, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  2. V inej nádobe zmiešame jogurt, olej, vanilku, rum, citrón a cukor. Za stáleho miešania do tejto zmesi pridáme ešte kokosové mlieko.
  3. Nakoniec zmiešame sypké a tekuté zmesi dohromady.
  4. Cesto nalejeme do vymazanej a vysypanej formy. Pečieme na 180 °C asi 60 minút. Po upečení necháme barančeka pár minút vychladnúť a potom ho vyklopíme z formy.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: receptyprimanapadu.cz


Kategórie: Recepty