12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

7 tipov ako spotrebovať letnú úrodu do poslednej omrvinky

Diskusia
Zdieľať 21. 07. 2021
7 tipov ako spotrebovať letnú úrodu do poslednej omrvinky Zdroj: Shutterstock

Dozrejú vám marhule, sused prinesie paradajky a tento rok praje uhorkám. Čo robiť, aby sme sa v tom nestratili, ale starostlivo a s láskou spotrebovali, čo nám leto ponúka?

Radí: Katarína Lučeničová, redaktorka

Zvyšky z grilovania

Zostalo vám mäso z grilu? Urobte si šalát. Skombinujte všetko, čo máte radi. Môj tip: zelený šalát, grilované mäso na rezančeky, paradajky, grilovaná slaninka. Dressing, aký máte radi, alebo pokojne aj smotana s cesnakom. Ak idete na druhý deň na výlet, tak nakrájajte mäso na malé kúsky, pridajte majonézu či jogurt, kukuricu a pór. Podľa toho, kto čo má rád, a naplňte tým žemle. Ak navyše do celozrnnej žemle pridáte list šalátu či plátky rajčiny, máte vybavené celé spektrum výživových zložiek aj na výlete.

Letné nápoje s ovocím

Jahody so šampanským nie sú novinkou, ale sektu sadne akékoľvek ovocie. A úplne výborné je, ak ošúpete broskyne, rozmixujete a mix pridáte do nápoja. Môžete tak urobiť aj malinové či ríbezľové pyré, to však preceďte. A ak to dáte na nealko, do akejkoľvek letnej limonády pridajte, čo máte práve v prebytku, buď mixnuté, alebo v celku. Melón, čerešne, marhule doplňte sódou, dobrým sirupom a akoukoľvek zelenou bylinkou. Fantázii sa medze nekladú.

Nápoj s broskyňami

Zdroj: Shutterstock

Odskúšané redakciou: Schlaďte sa počas horúcich letných dní zmrzlinovou ombré tortou

S marhuľami na gril

Ak už máte kompót, gule alebo iba chcete skúsiť niečo iné. Ugrilujte ich. Rozpolené. A čo potom? Dajte do misy zelený šalát, grilované marhule a opečený syr – halloumi, feta, grilovací. Pokvapkajte zálievkou (olej, med, horčica, soľ a citrón) a servírujte ako predjedlo. Grilované marhule môžete podávať aj so sladkým krémom. Ten vymiešate zo zmesi mascarpone, šľahačky, kyslej smotany, tučného jogurtu – čokoľvek z toho, čo doma máte. Ideálne mix aspoň dvoch z nich a pridajte cukor alebo med a vanilku.

Tip navyše: Ak máte broskyne či slivky, pokojne zameňte.

A čo so zeleninou?

Na to je odpoveď jasná: karbonátky, fašírky alebo viac trendovejšie – hamburgery. Nastrúhajte akúkoľvek zeleninu – cviklu, mrkvu, petržlen, cukinu, šampiňóny a pridajte čokoľvek z nasledujúceho, čo vám chutí: čerstvé bylinky, cesnak, horčicu, nakrájanú cibuľku nadrobno, semiačka či akékoľvek orechy. Vždy však pridajte 2-3 PL múky a 1 vajíčko. Vyformujte hamburgery a už iba grilujte.

vegan hamburger z cvikle

Zdroj: Shutterstock

Tip navyše: Do hamburgerov môžete schovať aj už ugrilovanú zeleninu z predchádzajúceho dňa. Vtedy ju iba nakrájajte na malé kúsky.

Čatní variácie

Čatní je sladko-slano-kyslo-štipľavý dip k mäsu alebo na chlebík. Môžete si doň namáčať aj krekry či zeleninu. No možností je neúrekom a takisto je to s čatní. Základ tvorí ovocie alebo zelenina, alebo aj-aj, korenie, soľ, cukor, ocot. A potom už iba kombinujte. Skúste jablko, cukinu, akékoľvek indické korenie, ocot, cukor alebo červenú cibuľu, cukor, tymian, balsamico ocot a varte do zhustnutia. Potom nalejte do zaváracích fľaštičiek a máte hotovo. Zavarené, vydrží celú zimu.

Prečítajte si tiež

Recept na domácu bezvaječnú majonézu
Recept na domácu bezvaječnú majonézu
Cvikla: Zelenina, čo omladzuje telo i mozog
Cvikla: Zelenina, čo omladzuje telo i mozog

„Upgrade“ koláča

Ak vám zostali zvyšky koláča, rozmrvte ho a urobte základ pre akýkoľvek dezert do pohára. Rozmrvený koláč polejte nejakou šťavou, džúsom či kávou a potom vrstvite ovocie, puding, krém, jogurt a navrchu ozdobte zasa ovocím.

Trend sezóny – bruschetta

Bruschetta je opečený chlebík – na grile či na panvici, na ktorý dajte všetko, čo máte radi. Najčastejšie je bruschetta podávaná s čerstvou salsou: úplne nadrobno nakrájajte paradajky, cibuľu, mätu či koriander, citrón, soľ a veľa dobrého oleja. Ale! Vytvorte si svoj recept. Na bruschettu umiestnite všetko, čo je práve poruke. Zvyšnú grilovanú papriku s opečeným syrom, tuniaka s volským okom, ale aj napríklad mix grilovaných nadrobno pokrájaných šampiňónov s mätou, cesnakom a olejom.

Bruschetta s paradajkou, syrom a bazalkou

Zdroj: Shutterstock

Tip navyše: Ak vám zostane čerstvá salsa, je perfektná ako dip k mäsu či mexickým nachos.

Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 07/2021


Kategórie: Recepty Záhrada

Diskusia