12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

Bezlepková pochúťka, ktorú využijete v sladkej aj slanej kuchyni. Ako pestovať jedlé gaštany

Diskusia
Zdieľať 21. 10. 2021
Bezlepková pochúťka, ktorú využijete v sladkej aj slanej kuchyni. Ako pestovať jedlé gaštany Zdroj: Shutterstock

Hoci ich bežne dostanete kúpiť v supermarketoch, dajú sa bezproblémovo vypestovať aj v záhradách. Pred dozretím síce plody jedlých gaštanov nepôsobia vábne, podobajú sa na pichľavé klbko, ale semená, ktoré ukrývajú, majú veľa pozitív pre udržiavanie zdravého životného štýlu. Kde gaštan jedlý najlepšie porastie?

Charakteristika

Gaštan jedlý (Castanea sativa) je stredne veľký až veľký dlhoveký listnatý strom. Pochádza z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli Turci. Prirodzene sa vyskytuje v mierne chladnom alebo v miernom stredomorskom podnebí. Pre tieto dreviny je typické dlhé vegetačné obdobie, ktoré limituje rozšírenie pestovania gaštanov na južné a stredné polohy.

Súkvetia sú u väčšiny odrôd cudzoopelivé, na čo treba myslieť už pri ich výbere. No v súčasnosti sú dostupné už aj samoopelivé odrody. Ideálne je, ak si v jednej záhrade vysadíte aspoň dva stromy, čím sa dá podporiť vyššia úrodnosť. Niektoré druhy gaštanov kvitnú skoro, iné pomerne neskoro. Následne sa vytvoria pichľavé kožovité plody. Každý vo svojom vnútri ukrýva 1 – 4 gaštany, ktoré sú lesklé, hnedé až červenohnedé. Vnútro gaštanov je krémovobiele a má charakteristickú sladkastú chuť.

Plod jedlého gaštana

Zdroj: Shutterstock

Kedy gaštan sadiť a kedy zbierať úrodu

Výsadba: apríl – október
Kvitnutie: máj
Zber plodov: september, október
Výška rastu: do 20 m

Pestovanie

Gaštan jedlý obľubuje slnečné a teplejšie miesta s hlbokou a výživnou pôdou. Je tolerantný voči kyslým, štrkovým alebo kamenitým pôdam, neobľubuje vápenaté, ílovité a nepriepustné pôdy. Môže sa dožiť veľmi veľa rokov, pokiaľ ho neohrozí najčastejšia choroba, tzv. rakovina kôry. Mladé stromčeky si môžete vysadiť v období od marca až do septembra, zvoliť si môžete semenáče alebo vrúbľované odrody.

Výhodou semenáčov je nízka cena a možnosť dopestovať si ich doma. Negatívom je ich neskorý vstup do plodnosti a neisté vlastnosti budúcich plodov. Vrúbľové odrody majú svoje vlastnosti vopred dané, skoro rodia, ale sú drahšie. Pri výsadbe sa oplatí použiť mykorízne huby. Jedlý gaštan prvýkrát zarodí po 8 až 12 rokoch pestovania.

Mladé stromčeky je vhodné pri jesennej výsadbe ochrániť čečinou a ich kmienok obaliť vrecovinou.

Plody gaštanov jedlých v kovovom košíku

Zdroj: Shutterstock

Zber

Plody jedlých gaštanov dozrievajú koncom septembra a v októbri, kedy postupne padajú na pôdu v okolí stromu. Keďže pichajú, pri zberaní využite rukavice. Po zbere ich neskladujte uzatvorené, pretože by splesniveli. Gaštany zbavíte tvrdej hnedej šupky tak, že na plochej strane vyrežete ostrým nožom písmeno X. Takto budú pripravené na varenie alebo pečenie na panvici, prípadne v rúre.

Čerstvé gaštany vydržia pri izbovej teplote maximálne týždeň. Ak si ich chcete uchovať dva alebo tri týždne, nechajte ich v šupke a uložte ich v papierovom vrecku do chladničky. Keď chcete mať gaštany poruke na dlhší čas, zmrazte ich. Gaštany môžete uskladniť aj pomleté, aj ako pyré.

Prečítajte si tiež

Ako si jednoducho rozmnožiť dreviny odrezkami
Ako si jednoducho rozmnožiť dreviny odrezkami
Má zmysel natierať stromy vápnom?
Má zmysel natierať stromy vápnom?

Využitie

Semená gaštanov obsahujú najmä skupiny vitamínu B, ďalej zahŕňajú vitamíny A, C, K, z minerálnych látok je to draslík, vápnik, zinok, fosfor, horčík, železo alebo mangán. Nízky obsah tuku dopĺňa vyšší podiel cukru, preto by pri konzumácii dobrôt z jedlých gaštanov mali byť obozretní napríklad diabetici. Ocenia ich však celiatici, keďže neobsahujú lepok.

Možností prípravy jedlých gaštanov je veľa a zďaleka sa nemusia konzumovať iba ako pečené gaštany. Vyskúšať môžete gaštanovú roládu, tortu alebo chlieb. Plnku z jedlých gaštanov môžete využiť aj pri príprave netradičných palaciniek, dokonca pri výrobe zmrzlinových dezertov a sladkých krémov. Jedlé gaštany sa dokonca hodia ako súčasť jedál z diviny alebo rýb.

Pečené gaštany

Zdroj: Shutterstock

Odrody

Bojar

Tvorí mohutné stromy s kompaktnými valcovitými korunami. Plody dozrievajú začiatkom októbra, semená sú veľké, lesklé a tmavohnedé, zatiaľ čo v priereze majú bielu farbu.

Mistral

Odroda tvorí redšie košaté koruny guľovitého tvaru. Semená sú pretiahnutého tvaru, tmavohnedej farby so smotanovobielym jadrom. Do plodnosti vstupuje pozvoľna, následne prináša pravidelné a vysoké úrody. S odrodou Bojar sa veľmi dobre vzájomne opeľujú.

Volou

Vyznačuje sa umierneným rastom, možno ju pestovať aj v menej priaznivých podmienkach. Je to úrodná odroda, semená sú stredne veľké až veľké a veľmi sladké. Odroda je spoľahlivo samooopelivá.

Ako si pripraviť pečené gaštany

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Video: youtube kanál používateľa Moja Kuchyňa
Zdroje: časopis Pekné bývanie V záhrade jeseň; redakcia, informácie z odborných firiem a záhradníctiev


Kategórie: Záhrada

Diskusia