12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

Jarabina bude vďaka okrasnej aj úžitkovej funkcii klenotom každej záhrady. Staňte sa jej pestovateľom aj vy

Diskusia
Zdieľať 15. 11. 2021
Jarabina bude vďaka okrasnej aj úžitkovej funkcii klenotom každej záhrady. Staňte sa jej pestovateľom aj vy Zdroj: Shutterstock

Často nás sprevádza na cestách vo forme stromoradia alebo ju nájdeme v parkoch ako súčasť mestskej zelene, kde tvorí výraznú a cennú zložku biodiverzity. Napriek tomu jej nevenujeme toľko pozornosti, koľko by si zaslúžila. Okrem estetického efektu totiž poskytuje aj výnimočne zdravé ovocie.

Charakteristika

Jarabina patrí k našim pôvodným druhom. Poznáme viacero jarabín – popri záhradkársky najvýznamnejšom druhu jarabine vtáčej (Sorbus aucuparia) je známy druh Sorbus torminalis (brekyňa) alebo Sorbus aria (mukyňa). Oba druhy majú jedlé plody, ich pestovanie v záhradách je však ešte okrajovejšie v porovnaní s jarabinou vtáčou.

Brekyňa je v porovnaní s klasickou jarabinou menej odolná a náročnejšia na pôdu. Mukyňa je zase určená najmä do teplých oblastí, kde dorastá až do výšky 25 m. Klasickú jarabinu môžete pestovať prakticky kdekoľvek. Na pôdny typ aj polohu je celkom nenáročná. Odvďačí sa však za hlbšiu pôdu, dostatočne zásobenú organickou hmotou.

Pestovanie jarabín je vysoko efektívne i z hľadiska mnohostrannosti ich využitia. Rôzne formy môžu slúžiť v záhrade ako zaujímavé solitéry, využiť sa dajú aj na vytvorenie netradičného živého plota s funkciou vizuálnej, prachovej a hlukovej bariéry, ktorá plodí chutné ovocie nielen pre nás. V zime totiž jej plody slúžia i na prikŕmenie záhradného vtáctva. Popri tom jarabiny plnia aj významnú okrasnú funkciu – na jar očaria kvetom i živou zeleňou, koncom leta, na jeseň a dlho do zimy zase načerveno sfarbenými listami.

Biely kvet jarabiny

Kvet jarabiny Zdroj: Shutterstock

Kedy jarabinu sadiť a kedy zbierať úrodu

Výsadba: marec – november
Kvitnutie: máj, jún
Zber plodov: október
Výška rastu: do 10 m

Pestovanie

Jarabina začína rodiť o 3 – 5 rokov po výsadbe a plodí na dvoj- a viacročnom dreve. Dožíva sa často 50 – 80 rokov. Nevyžaduje intenzívnu závlahu ani prihnojovanie. Mierne prihnojenie však nikdy nie je na škodu, podobne neuškodí ani závlaha v suchých letných mesiacoch. Na takúto závlahu v prvých rokoch veľmi pozitívne reagujú najmä veľkoplodé odrody.

Rez na jarabinách uskutočnite iba v prvých rokoch po výsadbe, keď sa tvoria základy budúcej koruny. V neskorších rokoch ponechajte stromom priestor na voľný rast bez rezu. Výhodou všetkých odrôd je, že nebývajú napádané chorobami ani škodcami. Vďaka tomu sa v záhradách pestujú bez potreby chemického ošetrovania – výsledkom sú zdravé plody bez akýchkoľvek rezíduí.

Zber

Plodmi jarabiny sú menšie malvičky, ktoré sa sústreďujú v bohatých súplodiach. Obsahujú množstvo cenných nutričných látok, vitamínov a zahŕňajú taktiež cukry, farbivá a ďalšie látky. Dozrievajú počas jesenných mesiacov, teda v období ich zberu. V prípade, že ich ponecháte na strome, neopadávajú, práve naopak, dlho sa držia na konároch.

Veľkosť plodov je 10 – 16 mm, majú guľatý tvar a tieto oranžové až červené malvičky pokrýva pomerne pevná šupka. Zberajte ich koncom septembra ostrihaním celých metlín, ktoré nesú približne 30 plodov. Z dospelého stromu s ideálnymi rastovými podmienkami môžete získať 25 – 35 kg plodov.

Plody jarabiny v zime

Zdroj: Shutterstock

Využitie

V čerstvom stave sú plody pomerne suché a trpké, preto sa zväčša (tepelne) upravujú. Môžete ich použiť napríklad na výrobu kompótov – buď samostatne, alebo v kombinácii s inými ovocnými druhmi. Dajú sa z nich vyrábať marmelády, sirupy, môžete ich sušiť a vyrobiť si z nich čajovú zmes. Za pokus určite stojí aj výroba likérov.

Prečítajte si tiež

Japonský javor je atraktívnou ozdobou jesenných záhrad. Rosenie listov si užíva, no s rezom sa mu nezavďačíte
Japonský javor je atraktívnou ozdobou jesenných záhrad. Rosenie listov si užíva, no s rezom sa mu nezavďačíte
Má zmysel natierať stromy vápnom?
Má zmysel natierať stromy vápnom?

Odrody

Koncentra

Táto odroda je špeciálne vhodná na výrobu jarabinového koncentrátu. Jej prednosťou je najmä vysoký obsah vitamínu C.

Kubovaja

Vyniká najmä veľkými oválnymi oranžovočervenými plodmi, ich veľkosť zvykne presahovať 1 cm. Chuť je sladkokyslá, veľmi príjemná a vďaka absencii trpkosti a horkosti sú plody jedlé aj v surovom stave.

Moravská sladkoplodá

U nás pestovateľsky najrozšírenejšia odroda. Oproti klasickej divorastúcej jarabine sa vyznačuje bujnejším vzrastom a väčšími plodmi s vyšším obsahom cukru a farbív. Malvičky majú červenooranžovú farbu a sladkokyslú trpkú chuť.

Sacharnaja

Názov odrody je odvodený od vysokej cukornatosti plodov – obsahujú až 13 %. Plody sú oranžovožlté, sladkokyslé, v ich chuti absentuje horkosť a trpkosť.

Edulis

Vysoký strom s atraktívnym vzhľadom a jedlými sýtočervenými plodmi. Chuť plodov je jemne trpká, aby bola zvýraznená ich pikantnosť a jedinečnosť.

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroje: časopis Pekné bývanie V záhrade jeseň; redakcia, informácie z odborných firiem a záhradníctiev


Kategórie: Záhrada

Diskusia