Mimoriadna akcia!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a získajte darčekovú kartu IKEA!

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Koncept

Objednať

Jeseň, čas „ovocia ruží“. Kedy sa vybrať na zber šípok, ako ich sušiť aj recept na lahodný sirup

Zdieľať 03. 10. 2022
Jeseň, čas „ovocia ruží“. Kedy sa vybrať na zber šípok, ako ich sušiť aj recept na lahodný sirup Zdroj: Shutterstock

Ruža je jedným z najznámejších kvetov na svete významným najmä svojou krásou a vôňou. Jej menej známou časťou sú okrúhle plody, ukryté pod lupeňmi, známe ako šípky. Zaujíma vás, kedy je čas na ich zber a ako s nimi ďalej v domácnosti nakladať? V tomto článku sa dozviete všetko o vlastnostiach a výhodách šípok a bonusom pre vás bude tiež zopár receptov na využitie v domácnosti.

Od farebných lupeňov a mäkkých hlavičiek až po ostré tŕne, sú ruže symbolom krásy, ženskosti a večnej mladosti. Patria do rodu Rosa z čeľade Rosaceae, ktorá má viac ako 100 odrôd a ich hybridov.

Príbeh ovocia ruže

Šípky bohaté na živiny sú skvelým bojovníkom proti chorobám, no získali si svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Známe tiež aj pod názvom ovocie ruže, sú zvyčajne červeno-oranžovej farby, hoci možno nájsť aj žlté a čierne odrody.

Na rozdiel od ružových kvetov kvitnúcich v jarných a letných mesiacoch, šípky začnú rásť až potom, čo okvetné lístky z ruží odkvitnú a začnú opadávať, čo býva zvyčajne začiatkom jesene alebo v jej polovici.

V skutočnosti majú šípky sladšiu chuť vtedy, keď sa zbierajú až po prvých mrazoch. Je tomu tak preto, že dužina ovocia po mrazoch zmäkne. Mráz rozbije bunkové steny šípok, vďaka čomu z nich po uvarení dostanete viac šťavy.

dievča zbiera šípky

Zdroj: Shutterstock

TIP: v prípade, že chcete prírodu trošku oklamať (napríklad vtedy, ak narazíte v rámci výletu na bohatý zdroj šípok na mieste, kam viete, že sa už nevrátite), môžete natrhať šípky aj pred prvými mrazmi, dať ich na 24 hodín do mrazničky, následne rozmraziť a použiť ako potrebujete.

Bohaté na živiny

Každá hlavička šípky obsahuje vlásočnicovú dužinu a veľa drobných semienok bohatých na mnohé živiny. 16g šípok (čo je približne 2 PL) obsahuje:

  • kalórie: 26
  • sacharidy: 6 g
  • vláknina: 4 g
  • vitamín A: 4 % dennej dávky
  • vitamín B5: 3 % dennej dávky
  • vitamín C: 76 % dennej dávky
  • vitamín E: 6% dennej dávky.

Okrem uvedených nutričných látok obsahujú šípky aj lykopén a betakarotén podporujúci zdravú pigmentáciu pokožky a tiež zdravý zrak. Obsahujú tiež antioxidanty chrániace nás pred voľnými radikálmi a tlmiace zápal (katechíny, kvercetín a kyselina ellagová).

šípky na drevenom stole a v hrnci

Zdroj: Unsplash

Najväčšie zastúpenie tu má však vitamín C. Nielenže posilňuje imunitu, ale hrá významnú úlohu pri syntéze kolagénu v kĺboch, chrupavkách a pokožke.

Látky v šípkach tiež dokážu upokojiť pokazený žalúdok, chránia pred žalúdočnými vredmi, znižujú hladinu cholesterolu a krvného tlaku, zlepšujú cirkuláciu krvi a chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou 2.stupňa.

Obsah živín v šípkach však do značnej miery závisí od pôdnych a pestovateľských podmienok a techník spracovania. V prípade, že výrobca šípky opracováva horúcim vzduchom alebo vodou, obsah vitamínu C v nich sa znižuje.

Ničí varenie obsah vitamínu C v šípkach?

Toto je bežná otázka, na ktorú poznáme veľmi ľahkú odpoveď. Vitamín C je rozpustný vo vode, čo znamená, že sa pri varení šípok dostane z nich do vody, v ktorej sa varia. Keďže vo väčšine receptov sa táto voda zachováva a nezlieva sa, vitamín C nestratíte. Pravdou však je, že v závislosti od teploty a dĺžky spracovania k určitej degradácii vitamínu C dochádza.

Skladovanie alebo Ako šípky sušiť

Sušené šípky v jutovom vrecku

Zdroj: Shutterstock

Najjednoduchší spôsob dlhodobého skladovania šípok je ich sušenie. Následne ich môžete použiť napríklad na prípravu čaju počas zimného a chrípkového obdobia. Tu je podrobný postup, ako na sušenie šípok:

  1. Šípky umyte vo vlažnej vode, špicatým nožom odstráňte stonku aj zvyšky po kvetoch. Rozrežte ich na polovicu, vyškrabkajte semienka a rozložte ich na novinový alebo baliaci papier, aby sa vysušili. Ak je sucho a slnečno, môžete ich sušiť vonku. Ak je daždivo, použite sušičku na ovocie.
  2. Keď sú šípky už dôkladne vysušené, pomeľte ich nahrubo vo food procesore a následne umiestnite na husté sitko a poriadne ním zatraste. Všetok nežiadúci prach a suchá pichľavá dužina (ktorá zvykne dráždiť hrdlo a dýchacie cesty), z nich opadá.
  3. Presuňte pomleté šípky do sklenenej vzduchotesnej dózy a skladujte v tme a chlade (napríklad v komore). Takto spracované šípky sú pripravené na varenie čaju.

Prečítajte si tiež

Moja babka ma naučila 3 jednoduché sirupy na kašeľ. Nepotrebujem mať na ne ani zásoby byliniek
Moja babka ma naučila 3 jednoduché sirupy na kašeľ. Nepotrebujem mať na ne ani zásoby byliniek
Chcete do záhrady ovocnú drevinu, ktorá vám prežije aj tuhé zimy? Stavte na rakytník
Chcete do záhrady ovocnú drevinu, ktorá vám prežije aj tuhé zimy? Stavte na rakytník

Použitie šípok

Zo šípok môžete okrem čaju pripraviť aj džem, sirup, želé, ovocnú kožu, omáčku, polievku ba dokonca aj víno. Šípky sú tiež skvelou jesennou a Vianočnou dekoráciou. Majú tiež bohaté využitie v kozmetickom priemysle.

Ak ste o tom ešte nepočuli, tak šípkový olej je naozajstný zázrak v boji proti vráskam. Vyrába sa lisovaním šípok za studena a extrakciou prírodných olejov. Semená šípky majú vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú zdravú kožnú membránu a chránia pokožku pred zápalovými procesmi, škodlivým UV žiarením, cigaretovým dymom a znečisteným ovzduším.

Šípkový olej a šípky

Zdroj: Shutterstock

Pôsobia tak prostredníctvom doplnkov výživy, ale aj priamo na pokožku. Pleťový olej zo šípok napríklad výrazne zvyšuje syntézu kolagénu a bunkový obrat – teda rýchlosť, ktorou sa kožné bunky obmieňajú. Preto produkty, ktoré majú prirodzene vysoký obsah vitamínu C, ako je šípkový olej, môžu mať viditeľné účinky proti starnutiu.

Recept na šípkový sirup

(približne 2 litre)

Na prípravu tohto znamenitého sirupu, ktorý môžete používať napríklad v zime na sladenie čaju, budete potrebovať:

  • 1 kg šípok
  • 3 litre vody
  • ½ kg trstinového cukru

Postup:

  1. Dva litre vody priveďte k varu.
  2. Čerstvé šípky nahrubo pomeľte vo food procesore a potom vysypte do vriacej vody. Chvíľku povarte, potom odstavte a nechajte 20 minút lúhovať.
  3. Šípky následne preceďte cez husté plastové sitko vystlané gázou (alebo čistou utierkou).
  4. Precedenú dužinu opäť vložte do hrnca, prilejte aj posledný, tretí liter vody a opäť povarte, nechajte odstáť a preceďte.
  5. Do spojenej precedenej šťavy pridajte cukor, priveďte do varu len tak, aby sa cukor rozpustil, a ihneď nalievajte do vysterilizovaných zaváraninových fliaš.
  6. Skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste.

Text: Lucia Gáborová
Foto: isifa/Shutterstock, Unsplash


Kategórie: Záhrada
Tagy: šípky