12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

Osviežujúca mäta. Prečo by sme v jej blízkosti nemali pestovať iné bylinky?

Diskusia
Zdieľať 12. 05. 2021
Osviežujúca mäta. Prečo by sme v jej blízkosti nemali pestovať iné bylinky?

Jej intenzívna vôňa je nezameniteľná. Oceníte ju, ak obľubujete bylinkové čaje, svieže lístky využijete aj na ozdobenie a dochutenie dezertov alebo do osviežujúcich letných nápojov. Jej kvety skrášlia záhon a vydržia svieže aj vo váze s vodou.

Prečítajte si tiež

Pažítka: Nenáročná a obľúbená bylinka slovenskej kuchyne
Pažítka: Nenáročná a obľúbená bylinka slovenskej kuchyne
Bylinka s príchuťou Talianska. Čo potrebujete vedieť o pestovaní bazalky?
Bylinka s príchuťou Talianska. Čo potrebujete vedieť o pestovaní bazalky?

Starostlivosť

Mäta nevyžaduje veľa pozornosti. Priebežne by sme ju mali obmedziť v raste alebo zmladiť veľmi rozrastené trsy. Platí to aj pre rastliny, ktoré pestujeme v kvetináčoch. V lete rastlina rozkvitne, kvety sú lákadlom pre včely a ďalší užitočný hmyz, preto ich neodstraňujeme. Po odkvitnutí mätu tesne nad pôdou ostriháme. Zakrátko vyženie množstvo nových výhonkov so sviežimi listami. Počas suchších letných dní jej doprajme doplnkovú zálievku, pôda by mala byť stále mierne vlhká. Rastlina dobre reaguje aj na prihnojovanie hnojivom na bylinky.

Pestovanie mäty, kvet

Foto: Shutterstock

Kedy mätu sadiť a zbierať

Výsadba: marec, apríl, máj
Delenie: marec, apríl
Zber: máj, jún, júl, august, september, október
Výška a šírka: 60 × 30 cm
Vzdialenosť výsadby: medzi rastlinami treba dodržať odstup 100 cm

Výsadba

  • Mäta (Mentha) je nenáročná, trváca rastlina. Patrí k najpestovanejším bylinkám a má veľa zaujímavých druhov a kultivarov.
  • Vysádzame ju na jar, v tomto období si ju aj môžeme rozmnožiť pomocou koreňových odrezkov.
  • Rastline vyčleňme dostatok miesta, prostredníctvom podzemkov sa totiž rýchlo šíri do okolia a môže byť invazívna. V jej tesnej blízkosti preto nepestujme iné bylinky.

Náš tip: Ako zabrániť rozrastaniu mäty

  • Vyhovuje jej svetlý polotieň, humózna a vlhká, nie zmáčaná pôda. Pestovať ju môžeme aj na slnečných miestach, potrebuje tu mať ale trvale vlhkú pôdu. Porastie aj vo väčších črepníkoch s humóznym a vlhkým substrátom.
Pestovanie mäty, ako ju zbierať

Foto: Pexels.com

Tip: Mätu si ľahko rozmnožíme aj pomocou vrcholových odrezkov.

Zber

Najviac aromatické sú čerstvé listy. Zberáme ich jednotlivo podľa potreby, od jari do neskorej jesene. Rezať môžeme aj asi 20 cm dlhé mladé výhonky, rastlina rýchlo vytvorí ďalšie a pekne sa zahustí. Jednotlivé listy alebo olistené stonky čo najrýchlejšie po zbere využijeme, môžeme ich aj sušiť.

Skladovanie a využitie

Čerstvé listy mäty môžeme konzervovať mrazením. Listy umyjeme, nadrobno nasekáme, vložíme do téglikov a čo najrýchlejšie do mrazničky. Ak sa rozhodneme pre sušenie, sušíme ich v teplej a dostatočne vzdušnej miestnosti. Suché listy uskladňujeme vo vzduchotesných nádobách. Mäta sa dá využiť tradičným aj netradičným spôsobom. Poslúži napríklad aj na dochutenie omáčok, polievok, zmrzlín a pudingov, jemne okorení mäso, ryby a rôzne plnky. Vo forme čajov osoží pri tráviacich ťažkostiach a podporuje vylučovanie tráviacich štiav.

Choroby a škodce

Na stonkách alebo listoch mäty sa môže vyskytnúť hrdza mätová. Často je to dôsledok nevhodných pestovateľských podmienok. Vznik bielych škvŕn zasa spôsobuje septorióza. Rastliny, ktoré pestujeme v kvetináčoch, zasa môžu napadnúť vošky.

Pestovanie mäty v záhone

Foto: Pexels.com

Odrody

Banana

Nízkorastúca odroda so svetlozelenými listami, vôňou pripomína banány. Hodí sa na dekorovanie sladkých jedál.

Chocolate

Táto odroda sa príliš nerozrastá, má tmavšie listy a vo vôni sú jemné tóny horkej čokolády.

Lime

Neinvazívna odroda s limetkovou príchuťou. Hodí sa do ovocných šalátov.

White grape

Má nižší vzrast, neobsahuje mentol a vôňou pripomína biele hrozno.

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock, Pexels, Freepik
Zdroj: časopis Pekné bývanie V záhrade 01/2021


Kategórie: Záhrada

Diskusia