12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

Pestujeme estragón. A čo robiť, aby sa nerozrastal po záhrade?

Diskusia
Zdieľať 23. 07. 2021
Pestujeme estragón. A čo robiť, aby sa nerozrastal po záhrade? Zdroj: Shutterstock

Ide o dôležitú bylinku francúzskej kuchyne. Mladé listy majú v kuchyni veľmi zaujímavé využitie. Použitie estragónu stále nie je v našich končinách veľmi rozšírené, táto bylinka si však zaslúži väčšiu pozornosť.

Hodí sa do väčších záhrad a vyžaduje dostatok miesta, pretože sa rozrastá do okolia. Počas celej sezóny poskytuje dostatok sviežich listov.

Výsadba

  • Estragón, botanicky palina dračia (Artemisia dracunculus), je mohutnejšia trváca bylina. Vysádzame ho na jar na teplejšie a suchšie miesta s priepustnou a humóznou pôdou. Pomocou podzemkov sa rýchlo rozrastá do okolia a môže úplne zničiť menšie a slabšie rastliny.
  • Na jeho pestovanie si preto vždy vyhraďme dostatočný priestor. Estragón si môžeme vysadiť aj do väčšieho a hlbšieho črepníka a ten zapustiť do pôdy. Obmedzíme tým jeho rozrastanie do okolia. Rovnako môžeme túto rastlinu pestovať vo voľne stojacich priestrannejších kvetináčoch.
Vetvičky estragónu

Zdroj: Shutterstock

Kedy estragón vysadiť a zbierať

Výsadba: apríl, máj, jún, júl, august
Zber: máj, júl, august, september, október
Výška a šírka: 100 × 40 cm
Vzdialenosť výsadby: do záhrady si stačí vysadiť jednu rastlinu

Pestovanie

Rastline doprajme počas teplejších a suchších letných dní dostatok vlahy vo forme doplnkovej závlahy. Skoro na jar ju môžeme prihnojiť preosiatym kompostom. V záhone ju chránime pred silnejším vetrom. Pestovanie je jednoduché, je to nenáročná a rýchlorastúca bylinka. Vďaka priebežnému zberu mladých výhonkov a listov sa navyše zahusťuje a vytvára pekný porast.

Pred zimou nadzemnú časť odstrihneme a pôdu nad koreňmi prikryjeme suchým lístím. Raz za štyri roky staršie trsy vykopeme a zmladíme. Rozrastajúce sa jedince podľa potreby obmedzujeme v raste. Estragón, ktorý pestujeme v kvetináčoch, treba každoročne na jar presádzať a v rámci toho zmladzovať.

Prečítajte si tiež

Koriander okorení vašu kuchyňu o ázijské chute
Koriander okorení vašu kuchyňu o ázijské chute
Štiavec – šalátová bylinka, ktorú si obľúbite pre jej dekoratívny vzhľad aj sviežu chuť
Štiavec – šalátová bylinka, ktorú si obľúbite pre jej dekoratívny vzhľad aj sviežu chuť

Ak budeme odstraňovať kvety, rastlina nám poskytne krajšie listy.

Zber a skladovanie

Mladé výhonky a listy zberáme podľa potreby počas celej sezóny. Využívame čerstvú vňať, môžeme ju aj konzervovať sušením. Sušíme na teplom mieste s prúdiacim vzduchom. Mladé výhonky sú vhodné aj na nakladanie do octu alebo olivového oleja. Nazbieranú vňať môžeme tiež zmraziť.

Zber estragónu

Zdroj: iStock

Využitie

Čerstvé listy sa hodia na dochutenie hydinového alebo teľacieho mäsa, na ryby, do jedál z rajčín, do šalátov a do rizota. Listy môžeme pridať do polievok, omáčok, nátierok, výbornú chuť dodá napríklad pečeným zemiakom. Estragón využívame až na dotvorenie už uvarených jedál. Dodáva im výraznejšiu, špecifickú chuť.

Choroby a škodce

Rastlina nebýva napádaná chorobami ani škodcami. Pri pestovaní na suchších miestach sa na listoch môže vyskytnúť múčnatka.

Odrody

Ruský estragón

Je vzrastovo vyšší, listy a mladé výhonky majú ostrejšiu chuť.

Francúzsky estragón

Je vzrastovo nižší, listy sú jemnejšie a lahodnejšie. Je menej odolný proti zime.

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Pekné bývanie V záhrade 01/2021


Kategórie: Záhrada

Diskusia