12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Dom a byt

Objednať

Prečo má dopestovaná reďkovka štipľavú chuť a čo sa s tým dá robiť?

Zdieľať 18. 06. 2022
Prečo má dopestovaná reďkovka štipľavú chuť a čo sa s tým dá robiť? Zdroj: Shutterstock

Niet nad zeleninu z vlastnej záhradky! Niekedy sa však stane, že nás pri konzumácii nemilo prekvapí svojou chuťou. Pri reďkovkách bežný problém, keď sa jemný maslový plod premení na pikantnú potvoru. Dá sa vôbec výsledná chuť ovplyvniť?

Nech sa snažím, ako chcem, ešte nikdy sa mi nepodarilo vypestovať reďkovky s jemnou maslovou chuťou. Vyskúšala som už rôzne odrody, no vždy mi z toho vyrastú ohnivé guľôčky, ktoré nás dokážu aj rozplakať. Ako si dopestovať vlastnú reďkovku, ktorá má jemnú chuť a pochutnajú si na nej aj deti? Jarka, Abovce

Odpovedala: Ing. Denisa Bajzíková – záhradná architektka

Čo je na príčine?

Reďkovku s obľubou pestujú asi všetci záhradkári pre jej nenáročnosť a rýchly rast. No občas nás tá naša vlastná dopestovaná sklame, lebo je super pikantná a ani z ďaleka sa nepodobá chuťou tej maslovej z obchodu. Štipľavosť reďkoviek spôsobujú sírne zlúčeniny, ktoré si rastlinka vytvára na ochranu proti chorobám a škodcom.

Čím väčší stres reďkovka má, tým vyššiu koncentráciu týchto zlúčenín vytvára. Pod stresom si treba predstaviť najmä sucho, vysoké teploty a prítomnosť škodcov, ako sú napríklad skočky či mravce.

Riešenie č. 1

Skúšať rôzne odrody je síce fajn, ale asi vám to príliš nepomôže. Aby sa táto chutná zeleninka zbytočne nevystavovala stresu, odporúčam ju siať iba v prvých dvoch jarných mesiacoch, keď sú teploty mierne a častejšie sa vyskytujú zrážky. Môžete skúsiť aj jesenný výsev v septembri, no tu už hrozí, že vám reďkovky nestihnú dorásť.

Prečítajte si tiež

Cvikla: Zelenina, čo omladzuje telo i mozog
Cvikla: Zelenina, čo omladzuje telo i mozog
Zvyšky zo zeleniny už nevyhadzujte! Radšej si z nich vypestujte zdravé vňate
Zvyšky zo zeleniny už nevyhadzujte! Radšej si z nich vypestujte zdravé vňate

Riešenie č. 2

Zmierniť pikantnosť reďkoviek možno aj výdatným polievaním. Ich obranné látky sa tak nariedia a zelenina bude len jemne, prípadne vôbec pikantná.

Riešenie č. 3

Ak však máte pôdu bohatú na síru, asi sa tejto štipľavosti nezbavíte. Síra sa tak či tak v pôde prirodzene nachádza a čo len asi málokto vie, padá aj z neba v podobe kyslého dažďa.

Preto skúste, i keď ja uprednostňujem zalievanie dažďovou vodou, na zavlažovanie reďkoviek používať radšej tvrdšiu studničnú vodu. Vápnik v takejto vode pomôže viazať síru a zmierniť jej prístupnosť pre rastlinky.

biela reďkovka odroda daikon

Odroda daikon Zdroj: Shutterstock

Tip navyše: Ak vám však nepomôže žiadne z navrhovaných riešení a s pikantnosťou reďkoviek sa naozaj neviete zmieriť, vyskúšajte radšej pestovať ich ázijského príbuzného – daikon. Prekvapí vás svojou jemnou chuťou a sladkosťou, ale na zber si budete musieť počkať dlhšie.

Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 06/2022


Kategórie: Záhrada