12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

Raj uprostred mesta! Premena átria ocenená aj v súťaži „Zahrada roku 2020“

Diskusia
Zdieľať 05. 05. 2021
Raj uprostred mesta! Premena átria ocenená aj v súťaži „Zahrada roku 2020“ Galéria (11)

Pomerne malú a nepeknú plochu pri staršom bytovom dome takmer v samotnom centre historického Litomyšla sa šikovným záhradným architektom podarilo premeniť na plnohodnotný priestor, v ktorom majitelia radi trávia čas.

Rozloha: 80 m2

Prečítajte si tiež

Átriovú záhradu s dovolenkovou atmosférou majitelia vybudovali vlastnými rukami
Átriovú záhradu s dovolenkovou atmosférou majitelia vybudovali vlastnými rukami
Táto mestská záhradka je príkladom ako pracovať s malým dvorom vo vnútrobloku
Táto mestská záhradka je príkladom ako pracovať s malým dvorom vo vnútrobloku

„Naším cieľom bolo, hoci i na takejto malej ploche, vytvoriť kvalitné miesto pre život. Koncept sme postavili na funkčnosti riešenia, jeho estetike a dôraze na materiálový i rastlinný detail.“ – Jakub Finger, záhradný architekt, partero.cz

Neveľké vnútorné átrium otočené do tichého vnútrobloku domu je dnes malým rajom uprostred mestského ruchu. Nadväzuje na spoločný priechod na ulicu, susediace záhrady a na prízemný obytný priestor. Kľúčové bolo oddeliť ho od spoločnej susedskej komunikácie, čo pomohlo vytvoriť atmosféru súkromia.

pôvodný vzhľad átriovej záhrady vo vnútrobloku rodinného domu, ktorá prešla premenou

Z prízemného bytu sa vychádza na ulicu cez spoločnú susedskú komunikáciu, čo bolo nutné zachovať. Hoci sa tu nachádzalo trochu zelene, jej výber, stav a zasypanie štrkom pôsobilo vo výsledku nevzhľadne až bezútešne. Foto: Atelier Partero

Ako hovorí Jakub Finger z ateliéru Partero, ktorý priestor navrhoval: „Hoci sa nachádzame uprostred diania a medzi niekoľkými vstupmi, panuje tu atmosféra pokoja a pohody. Ako uprostred ulity. Nemusíte sa nikam ponáhľať a nie je pred ničím utekať. Lepšie je zastaviť sa a spočinúť na pohodlnej sedačke, dať si kávu, začítať sa či sa len tak zapozerať do oku lahodiacej zelene za zvuku kvapiek vody a šumenia listov.“ A to je presne to, čo v súčasnosti potrebujeme ako soľ, načerpať energiu do ďalších dní. A hoci uprostred mesta, domáci ju môžu čerpať z prírody.

Dôvera tým správnym ľuďom

Premeniť nevyužívaný dvor na niečo estetické, nadčasové a funkčné sa rozhodli majitelia prízemného bytu, manželský pár s dospievajúcimi deťmi. Prácu spomínaného ateliéru poznali z iných projektov, preto si prizvali práve ich. Jakub spomína: „Domáci sa rozhodli zveriť návrh priestoru do našich rúk. Chceli ho zveľadiť, aby tu mohli tráviť príjemné večery v rámci rodiny, ale i s priateľmi. Zadanie majiteľov bolo pre nás krásne v tom, že nám priestor zverili a povedali, že sa už tešia na výsledok. Dostali sme od nich plnú dôveru od začiatku až do konca. V žiadnom z krokov nespochybňovali našu prácu.

V návrhu sme rešpektovali, čím priestor je, čiže dvorom, cez ktorý sa musí dať prechádzať, no zároveň sme sa ho snažili upokojiť a vyťažiť i z takejto malej plochy maximum potenciálu. Logické bolo, že tu bude spevnená plocha a sedenie a že pribudne esteticky skombinovaná zeleň. Premenou získal dvor novú funkčnú a estetickú náplň. Kým predtým sa tu iba rýchlo prechádzalo, dnes tu majitelia radi trávia čas.“

Kovová vstupná brána z cortenu s perforáciami do átriovej záhrady

Kovová vstupná brána z cortenu. Perforácie nadväzujú na magnóliu, ktorá rastie pri bráne. Foto: Atelier Partero

Z pôvodných zvyškov zelene, čo boli prerastené krušpány, papradie a nižšia magnólia, sa ústredným motívom premeny stala práve ona. Na nový predel, pomerne veľkú stenu s bránou, záhradní architekti navrhli materiál corten, čo je kov typický hrdzavočerveným povrchom, ktorý však ďalej do hĺbky nekoroduje. Jednoliatosť steny narušilo vyfrézovanie kvetov a listov magnólie.

Aj vodný prvok s pokojnou hladinou, na ktorej sa zrkadlia listy a kvety tejto dreviny, je z cortenu. Žulové kocky z pôvodného chodníka využili a presunuli bližšie k bráne. Hlavná spevnená plocha určená pre exteriérové sedenie je vytvorená zo žulových dosiek rezaných na mieru. Studenú plochu tvrdého kameňa smerom zo záhrady opticky zmäkčuje porast trvaliek a papradí.

Átrium bytového domu v Litomyšli s betónovou terasou, sedením a výsadbou zelene

Foto: Atelier Partero

„Prajem si, aby sa takéto citlivé, estetické a zmysluplné realizácie stali inšpiráciou pre mnohé dnes zbytočne zanedbané mestské priestory, súkromné i verejné, cez ktoré rýchlo prechádzame, pretože nie je dôvod sa v nich zastaviť. A pritom majú obrovský potenciál. Z mesta do prírody to máme my mestskí ľudia niekedy ďaleko a čas nám nedovolí hocikedy tam ísť. Ale mať takýto malý raj pri chodníku z práce domov alebo priamo za dverami či oknami vnútrobloku, to je oáza, po ktorej naše hlukom miest a technickej spoločnosti doráňané duše prahnú.“ – Monika Králová-Felixová, redaktorka

Galéria


Vydarenú premenu ocenila v súťaži Zahrada roku 2020 porota Svazu zakládání a údržby zelene (ČR) Zlatou medailou.


Text: Monika Králová
Foto: Atelier Partero
Zdroj: časopis Pekné bývanie 04/2021


Kategórie: Záhrada

Diskusia